Krucha tarta z gruszkami

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Zapraszam na pyszną kruchą tartę z soczystymi gruszkami i galaretką. Tarta gruszkowa to smaczne i proste w przygotowaniu ciasto z jesiennymi owocami. Idealne do kawy lub herbaty. Polecam

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ciasto: 100 g masła
    1 małe jajko
    1 szkl mąki pszennej (u mnie pełnoziarnista)
    1 cukier waniliowy
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    oraz: 2 duże gruszki
    1 galaretka pomarańczowa
    1/2 szkl wody
    dekoracja: bita śmietana, wiórki czekolady
    blaszka na tartę o śr. 20cm
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Tarty Desery

Krucha tarta z gruszkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ze składników na ciasto zagniatamy ciasto kruche i wylepiamy nim blaszkę, wstawiamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie nakładamy papier do pieczenia i wsypujemy szklankę suchej fasoli. Wstawiamy ciasto do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 40 minut w 180 stopniach. Upieczone ciasto kruche wyjmujemy z piekarnika oraz zdejmujemy papier z fasolą. Odstawiamy do ostudzenia. Gruszki myjemy i obieramy a następnie ścieramy na tarce jarzynowej. Przekładamy starte owoce (z sokiem) do garnuszka, zalewamy wodą i zagotowujemy. Gotujemy na małym ogniu przez ok. 5-10 minut, mieszamy od czasu do czasu i zdejmujemy z ognia. Do gorących gruszek wsypujemy galaretkę i mieszamy do czasu jej rozpuszczenia. Gdy galaretka z gruszkami zacznie tężeć przelewamy ją na upieczony spód tarty i wstawiamy ciasto do lodówki. Przed podaniem dekorujemy bitą śmietaną oraz wiórkami czekolady.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Gruszki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować