Uwielbiasz kaszę gryczaną, ale nie masz pomysłu na jej przygotowanie? To jest coś dla Ciebie! :-)
45 min
Składniki:
100 g kaszy gryczanej
paczka szpinaku mrożonego (225-250 g)
kilka ząbków czosnku - wedle uznania, ja dodałam 6
1 cebula
tłuszcz do smażenia
papier ryżowy (farszu wystarczy na jakieś 18-20 sztuk, w zależności od tego ile farszu uda Wam się "upchnąć")
sól, pieprz
Kopertki z kaszą gryczaną i szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaszę gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Cebulę i czosnek kroimy drobno, następnie cebulę podsmażamy, do momentu, aż się przyrumieni. Szpinak wrzucamy na patelnię (drugą, nie tą z cebulą;)) i pod przykryciem "podsmażamy", jak już będzie całkowicie rozmrożony, trzymamy dalej na ogniu, przyprawiamy solą i pieprzem, cały czas gotując - do momentu, aż nadmiar wody wyparuje. Następnie do szpinaku dodajemy podsmażoną cebulę, ugotowaną kaszę i drobno pokrojony czosnek. Mieszamy.
W razie potrzeby całość jeszcze doprawiamy i zawijamy w papier ryżowy (przepis jak to robić znajduje się zazwyczaj na opakowaniu - każdy arkusz papieru należy namoczyć w chłodnej wodzie, położyć na desce i poczekać chwilę, aż zmięknie. Po tym można już zawijać :) ). Gotowe kopertki wrzucamy na rozgrzany tłuszcz - u mnie olej kokosowy - i podsmażamy chwilę, po obu stronach, tak żeby ładnie się przyrumieniły.
Komentarze