Kolorowa tarta na słono - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kruche ciasto: mąkę wysypać na stolnicę, dodać pokrojone w kostkę masło i sól, wbić jajko. Ważne, żeby masło i jajko były zimne. Szybko zagnieść - długo wyrabiane ciasto może być twarde. Następnie włożyć do lodówki na ok. 30min. Po tym czasie wyjąć i wylepić ciastem formę do tarty (średnica 24cm) i nakłuć widelcem. Piec w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez około 10 minut.
2.Nadzienie: do miski wlać śmietanę, dodać starty ser, szczyptę soli, pieprzu i gałki muszkatołowej oraz jajko - wymieszać. Cebulę pokroić w kosteczkę i zeszklić na łyżce oleju - poczekać aż wystygnie i dodać do masy śmietanowej. Masę wylać na wystudzony kruchy spód
3.Pomidorki koktajlowe przekroić wzdłuż; papryczki posiekać. Cukinię dokładnie umyć, przekroić wzdłuż i wyciąć gniazdo nasienne. Pokroić w kostkę i podsmażyć do zrumienienia.
Porcje serka śmietankowego za pomocą dwóch łyżeczek do herbaty formować w 'łezki'
4.Wszystkie składniki poukładać na masie śmietanowej i wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na ok. 20 minut (do zrumienienia wierzchu)
Porady
To, co ułożymy na wierzchu w dużej mierze zależy od naszej inwencji twórczej (i tego, co akurat mamy w lodówce:)) Smacznego!
Komentarze