Keks z dzikim ryżem, kurkami i marchewką podany z sosem gorgonzola

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 60 min

Zestaw b. Podobny keks kiedyś już robiłam, ale z większa ilością warzyw. Dzisiejszy, jest z trójkolorową marchewką, kurami i dzikim ryżem. Aby każdy kęs był jeszcze smaczniejszy całość już na talerzu polałam sosem gorgonzola.

  • 60 min

Składniki:

  • 200 g kurek - składnik podstawowy

    125 g ryżu, czarnego/dzikiego, przed ugotowaniem - składnik podstawowy

    4 białka - składnik dodatkowy

    4 żółtka - składnik dodatkowy

    2 marchwie pomarańczowe, średnie - składnik podstawowy

    2 marchwie fioletowe - składnik podstawowy

    2 marchwie białe - składnik podstawowy

    1 - 2 łyżki oliwy z oliwek - składnik roboczy

    Tymianek cytrynowy z dwóch gałązek - składnik roboczy

    Sól morska i kolorowy pieprz do smaku - składnik roboczy

    Dodatkowo:

    Panierka orkiszowo - parmezanowa - składnik roboczy

    Sos gorgonzola
    500 ml wywaru warzywnego
    200 g sera gorgonzola
    Przyprawy do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Keks z dzikim ryżem, kurkami i marchewką podany z sosem gorgonzola - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Keks z dzikim ryżem, kurkami i marchewką podany z sosem gorgonzola 1. Kurki umyć i osuszyć. Marchew oskrobać i ugotować (ja gotuję warzywa na parze).
  • Keks z dzikim ryżem, kurkami i marchewką podany z sosem gorgonzola 2. Następnie, na patelni rozgrzać oliwę z czosnkiem i z listkami tymianku i podsmażyć na niej marchewkę i kurki.
  • Keks z dzikim ryżem, kurkami i marchewką podany z sosem gorgonzola 3. W dużym naczyniu zmiksować żółtka i dodać do nich marchewkę i kurki.
  • Keks z dzikim ryżem, kurkami i marchewką podany z sosem gorgonzola 4. W innym naczyniu ubić białka , a potem dodać do całości, delikatnie wymieszać.
  • Keks z dzikim ryżem, kurkami i marchewką podany z sosem gorgonzola 5. Wszystko przelać do keksowej, małej formy.
  • Keks z dzikim ryżem, kurkami i marchewką podany z sosem gorgonzola 6. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec w temperaturze 200°C przez 25 minut.
  • Keks z dzikim ryżem, kurkami i marchewką podany z sosem gorgonzola 7. Wyjąć i studzić na kratce piekarniczej. Podawać w temperaturze pokojowej.
  • Keks z dzikim ryżem, kurkami i marchewką podany z sosem gorgonzola 8. Sos.
    Wywar wlać do garnczka i doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć gaz i dodać pokruszony ser, mieszać aż się rozpuści. Sosem polewać keks.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować