Kartkówka w kapuście kiszonej z pieczarkami to wyśmienita potrawa dla smakoszy kiszonej kapusty i dobrego, soczystego mięsa. Znakomicie nadaje się na uroczysty niedzielny obiad.
3 godz.
Składniki:
Pół kilo karkówki
Przyprawa do karkówki
Oliwa z oliwek
30 dag Pieczarek
Pół kilo kiszonej kapusty
Jedna Marchewka
Pieprz
Sól
Karkówka w kapuście kiszonej z pieczarkami. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Karkówkę kroimy na niewielkiej grubości plastry, lekko rozbijamy i nacinamy brzegi, aby się nie poskręcały podczas podsmażania. Następnie nacieramy przyprawą do karkówki i odstawiamy na 40 minut do lodówki.
2.Kapustę kiszoną należy lekko odcisnąć, do tego dodać poszatkowaną marchewkę, zalać odrobiną wody i gotować przez 15-20 minut, żeby stała się miękka. Następnie odcisnąć i odstawić do wystygnięcia.
3.Pieczarki należy obrać i pokroić w plasterki. Na patelni podgrzewamy oliwę z oliwek i wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę, następnie dorzucamy pieczarki i smażymy. Następnie odstawiamy do wystygnięcia.
4.Pieczarki mieszamy z kiszoną kapustą.
5.Karkówkę wyjmujemy z lodówki i lekko obsmażamy z obydwu stron.
6.Naczynie żaroodporne należy wysmarować masłem, następnie warstwami układamy: kapustę kiszoną z pieczarkami- karkówkę- kapustę kiszoną z pieczarkami- karkówkę- kapustę kiszoną z pieczarkami. naczynie żaroodporne przykrywamy i wstawiamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy przez około półtora godziny ( aż karkówka zrobi się miękka i soczysta).
Do potrawy dodałam ziemniaki w półksiężycach.
Komentarze