Kapuśniak z pomidorami

5 (149 ocen)

Zdobywca nagrody

  • 40 min

Dobrze rozgrzewająca zupa, gęsta i sycąca jak dwudaniowy obiad

  • 40 min

Składniki:

  • 50 dag kapusty kiszonej
    30 dag wędzonego boczku
    30 dag wędzonej kiełbasy
    2 marchewki
    pietruszka
    ½ selera
    duża cebula
    4 średnie ziemniaki
    puszka krojonych pomidorów
    2-3 liście laurowe
    5 ziaren ziela angielskiego
    parę ziaren pieprzu
    2 łyżeczki majeranku
    łyżka posiekanej natki pietruszki
    olej do smażenia
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

5 (149 ocen)

Zobacz również:

Zupy Kapuśniak

Kapuśniak z pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki myjemy i gotujemy osobno w łupinach, po ostygnięciu obieramy i kroimy w kostkę.
  • 2. Oczyszczoną marchewkę, pietruszkę i seler ucieramy na tarce na cienkie plasterki i wrzucamy do 2 l gotującej się wody. Dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i pieprz w ziarnach. Gotujemy 10 minut.
  • 3. Dokładamy pokrojoną kapustę i pomidory. Kiełbasę kroimy na plasterki, boczek w kostkę i razem z posiekaną cebulą smażymy na oleju. Przekładamy do zupy. Gotujemy około 40 minut do miękkości kapusty. Przed końcem gotowania wkładamy ziemniaki. Przyprawiamy majerankiem, solą i pieprzem, posypujemy natką pietruszki.













Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pomidor

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować