Na zachętę powiem tylko,że jest bombowo pyszne i szybko się je przygotowuje i to bez użycia miksera:))
Składniki:
250 g mąki typ 450
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1 łyżeczka cynamonu
80 g cukru
2 jajka
50 g płynnego miodu
280 g jogurtu naturalnego
120 ml oleju
500 g śliwek
Jogurtowo-cynamonowe ciasto ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski przesiać mąkę i proszek do pieczenia. Dodać sodę oraz cukier i cynamon. Dobrze wymieszać. Odłożyć.
2.Do drugiej miski przełożyć jogurt, dodać miód, olej oraz wbić jajka. Dobrze wymieszać ( najlepiej trzepaczką) aby nie było grudek.
3.Stopniowo dodawać suche składniki i mieszać drewnianą łyżką do połączenia składników.
4.Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto, wyrównać ( ciasto jest bardzo gęste). Śliwki umyć, osuszyć i pozbawić pestek. Ułożyć na cieście ciasno jedną połówkę obok drugiej rozcięciem ku górze.
5.Piekarnik nagrzać do 180 st i wstawić ciasto. Piec około 50-60 minut w zależności od piekarnika i owoców ale do tzw. suchego patyczka. Piekarnik wyłączyć i uchylić drzwiczki i zostawić na około 30 minut. Po tym czasie ostudzić i wyjąć z formy. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Smacznego!
Komentarze