Jabłecznik

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Bardzo szybkie i smaczne ciasto z dżemem jabłkowym.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • - 500g mąki
    - 5 jajek
    - 1 margaryna
    - 1 łyżka octu
    - 1 łyżka oleju
    - 0,5szkl cukru
    - 1 łyżka proszku do pieczenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Jabłecznik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę utrzeć z jajkami. Następnie dodawać cukier, olej i ocet. Na zakończenie dodać mąkę i proszek do pieczenia. Większość ciasta wyłożyć na małą blaszkę, na to albo pokrojone jabłka z cukrem i cynamonem albo tak jak ja domowy słoik dżemu jabłkowego ok. 450g. Na to wyłożyć resztę ciasta. Ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 170°C przez ok 40min.
  • 2. Ciasto ma bardzo gęstą konsystencję, przez co ciężko je rozłożyć na blaszce, warto pomóc sobie zanurzając łyżkę w zimnej wodzie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować