Gruszkowo-śmietankowa słodycz

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Miałam kilka gruszek nie chciałam po raz kolejny robić gruszek z galaretką lub lodami. Przepis "rodził " się w trakcie przygotowywania składników i do końca nie wiedziałam jaki będzie efekt. Zadowolone buzie rodzinki i prośby o "jeszcze" utwierdziły mnie w przekonaniu że miałam dobry pomysł :-)

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto:
    1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
    1/3 szklanki mąki pszennej
    1/2 szklanki cukru
    3 jajka
    cukier waniliowy
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/2 szklanki wiórków kokosowych

    Warstwa gruszkowa:
    4 duże gruszki i 1 jabłko

    Krem:
    1/2 litra mleka
    1/2 szklanki cukru
    2 budynie śmietankowe
    2/3 kostki masła

    Polewa czekoladowa:
    1/3 kostki masła
    2 łyżki kakao
    1/2 szklanki cukru

    Do dekoracji:
    śmietana kremówka z cukrem pudrem
    1 gruszka

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Przekładaniec Desery Ciasto

Gruszkowo-śmietankowa słodycz - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1rklgjo 1. Obie mąki plus proszek do pieczenia mieszamy w misce.
  • image-1oe0mkt 2. Białka ubijamy osobno na sztywną pianę.
  • image-1kxo7rw 3. Żółtka miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym . Następnie dodajemy mąkę i również miksujemy. Później dodajemy pianę z białek i mieszamy delikatnie łyżką.
  • image-1e7jc52 4. Dodajemy wiórki kokosowe i dokładnie mieszamy , po czym przekładamy na średniej wielkości blachę (np 24x26cm) i pieczemy w temp. 180/190 stop przez 20-25 minut.
    Po upieczeniu i ostudzeniu dzielimy wzdłuż na dwie równe części.
  • image-1nyi7sc 5. Gruszki i jabłko kroimy w drobne kawałki po czym przesmażamy w rondelku na małym ogniu aż owoce zmiękną i całość będzie przypominać konfiturę.
  • image-20xlpg2 6. Gotujemy budyń i po ostudzeniu miksujemy z masłem.
    Dolną część ciasta smarujemy grubą warstwą gruszek ( 1/3 zostawiamy na wierzch) i warstwą kremu śmietankowego (również 1/3 zostawiamy na wierzch).
    Następnie przykrywamy drugą częścią placka i ponownie : cienka warstwa gruszek i kremu budyniowego.
  • image-0bq8eur 7. Z kakao cukru i masła robimy polewę czekoladową i po ostudzeniu polewamy całe ciasto starając się również polać boki.
    Śmietanę kremówkę z odrobiną cukru pudru ubijamy na sztywna masę i kładziemy na warstwie zastygłej polewy czekoladowej ( ja użyłam strzykawki cukierniczej do dekoracji)
    Przyozdabiamy wg uznania gruszką pociętą w plastry.
    Odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Najlepiej smakuje na drugi dzień:-)

Porady

1. Nie należy przejmować się tym że krem budyniowy może mieć lekko " grudkową" i zbitą konsystencję, gdyż łatwiej nam będzie kroić ciasto ( krem nie będzie wypływał) . 2. Zamiast kremówki można użyć do dekoracji kremu śmietankowego.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować