Ciasto biszkoptowe z kremem bananowo-winogronowym

  • wyświetlono: 1248 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Lekkie delikatne ciasto biszkoptowe plus orzeźwiający krem bananowy i winogrona. Czego chcieć więcej...?:-)

elwira696
  • 90min

Składniki

Biszkopt:
4jajka
1/2 szklanki mąki tortowej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1 szklanka cukru
szczypta soli
1łyżeczka proszku do pieczenia
masło i bułka tarta do oprószenia formy
Krem:
gotowy krem śmietankowy ( z opakowania)
3 duże banany
pół kg winogrona (dowolnego)
mleko
250g masła
cytryna
1 i 1/2 szklanki mocnej herbaty z cytryną
wiórki kokosowe do dekoracji

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto biszkoptowe z kremem bananowo-winogronowym

  • 1. Biszkopt:
    Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Białka ubić na sztywną pianę. Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą. Mąkę i pianę stopniowo dodawać do żółtek-delikatnie mieszając.
    Tortownicę ( o średnicy 24 cm ) wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą. Ciasto przełożyć do tortownicy, wyrównać wierzch. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 30 min w temp 180 stopni. Ciasto wystudzić, wyjąć.

  • 2. Krem:
    Krem śmietankowy przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu. Dodajemy do niego 250 g masła i rozgniecione widelcem na papkę dwa banany.
  • 3. Ciasto kroimy na dwie równe części.
    Dolną nasączamy dokładnie esencją z cytryną ( ale tak żeby ciasto nie zrobiło się bardzo miękkie )
  • 4. Następnie kładziemy 1/3 kremu bananowego. Na to układamy połówki winogrona ( najlepiej bez pestek). Ponownie kładziemy taką samą część kremu bananowego . Przykrywamy drugim blatem.
  • 5. Wierzch również nasączamy esencją i kładziemy pozostałą cześć kremu.
    Przybieramy pozostałym bananem pokrojonym w plastry oraz winogronem.
  • 6. Boki obsypujemy obficie wiórkami kokosowymi.
    Odstawiamy na kilka godzin w chłodne miejsce- najlepiej na ok.12 godzin.

Porady

1.Jak biszkopt wyrośnie (ok. 10 min przed końcem pieczenia) wyjąć ciasto z piekarnika i " rzucić" go na podłogę tzn upuścić. Po czym ponownie wstawić do piekarnika na ostatnie minuty.
W ten sposób biszkopt po wyłączeniu i ostudzeniu nie opada.
2. Banany na wierzchu można skropić cytryną co zapobiegnie szybkiemu ciemnieniu owoców.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycieszkola_babciCIASTO Z BANANAMIdelikatne ciastobiszkopt rzucanyciasto z winogronembiszkopt egzotycznyciasto egzotycznelekkie ciasto z krememlekki biszkoptorzeźwiające ciasto z krememorzeźwiające ciasto z owocami

Komentarze

Podobne przepisy

kinder bueno

Dodane przez: Bożena Z.

Ciasto biszkoptowe z kremem binder bueno

proste ale za to bardzo smaczne,...

Ciasto biszkoptowe z kremem kawowo-śmietanowym

Dodane przez: bienpyt

Ciasto biszkoptowe z kremem kawowo-śmietanowym

Wspaniała uczta dla smakoszy ciast...

Ciasto z kremem bananowo – karmelowym

Dodane przez: juchab

Ciasto z kremem bananowo – karmelowym

Biszkopt z budyniem gotowanym na...

Ciasto biszkoptowe z nadzieniem śmietankowo-serowym

Dodane przez: bienpyt

Ciasto biszkoptowe z kremem i kolorowymi...

Wyśmienita uczta dla smakoszy ciast...

Biszkoptowe ciasto z kremem, winogronem i galaretką.

Dodane przez: BABECZKA 35

Biszkoptowe ciasto z kremem, winogronem i...

To ciasto może i jest troszkę pracochłonne,...

sernik z galaretką

Dodane przez: agnieszka1990

biszkoptowe ciasto z kremem twarogowym i...

sezon letni to świetny moment na...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE