Gołąbki bez zawijania - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Gotujemy ryż al dente, lekko solimy.
2.Szatkujemy kapustę na tarce o grubych oczkach i gotujemy ok.6 min. W międzyczasie kroimy cebulę w kostkę oraz czosnek, nie podsmażamy.
3.Gdy wszystko mamy ugotowane - mieszamy ryż, kapustę i mięso oraz cebulę z czosnkiem. Dodajemy 2 jajka oraz ulubione przyprawy. Wspaniała jest do tego czubryca, która przydatna jest w kuchni do każdej potrawy. Dodajemy również kaszkę mannę.
4.Formujemy kotlety według własnego upodobania, ja robię płaskie, owalne.Następnie obtaczamy każdy w bułce tartej i smażymy na oleju na złoto z obu stron
5.Po usmażeniu wkładamy wszystkie do garna, najlepiej pionowo, żeby więcej się zmieściło i zalewamy bulionem. Gotujemy ok. 1 h na małym ogniu.
6.Podczas gotowania robimy sos pomidorowy: przecier, przyprawy oraz dla zagęszczenia 1/4 szklanki śmietany 18% lub 30% z łyżeczką mąki. Można także podać gołąbki z sosem z pieczarkami i ulubioną surówką. Smacznego :)
Komentarze