Gołąbki bez zawijania

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Jeśli nudzą się gołąbki tradycyjne można zastąpić je gołąbkami bez zawijania, które są równie smaczne.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 60 dag mięsa mielonego (ja najbardziej lubię z łopatki), pół główki kapusty białej, 1 cebula, ząbek czosnku, 1.5 szkl. ryżu, 2 jajka, 4 łyżki kaszy manny, sól, pieprz, czubryca, bułka tarta, bulion, przecier pomidorowy, śmietana.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Gołąbki bez zawijania - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Gotujemy ryż al dente, lekko solimy.
  • 2. Szatkujemy kapustę na tarce o grubych oczkach i gotujemy ok.6 min. W międzyczasie kroimy cebulę w kostkę oraz czosnek, nie podsmażamy.
  • 3. Gdy wszystko mamy ugotowane - mieszamy ryż, kapustę i mięso oraz cebulę z czosnkiem. Dodajemy 2 jajka oraz ulubione przyprawy. Wspaniała jest do tego czubryca, która przydatna jest w kuchni do każdej potrawy. Dodajemy również kaszkę mannę.
  • 4. Formujemy kotlety według własnego upodobania, ja robię płaskie, owalne.Następnie obtaczamy każdy w bułce tartej i smażymy na oleju na złoto z obu stron
  • 5. Po usmażeniu wkładamy wszystkie do garna, najlepiej pionowo, żeby więcej się zmieściło i zalewamy bulionem. Gotujemy ok. 1 h na małym ogniu.
  • 6. Podczas gotowania robimy sos pomidorowy: przecier, przyprawy oraz dla zagęszczenia 1/4 szklanki śmietany 18% lub 30% z łyżeczką mąki. Można także podać gołąbki z sosem z pieczarkami i ulubioną surówką. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować