Gofry

4.49 (163 ocen)

  • 15 min

Takie gofry robiła zawsze moja mama

  • 15 min

Składniki:

  • 0,5 kg mąki pszennej

    4 jajka

    0,4 l mleka

    15 dkg masła ( roztopionego)

    30 dkg cukru pudru

    2 dkg proszku do pieczenia

    1 cukier waniliowy

    dżem lub bita śmietana
Wystaw ocenę:

4.49 (163 ocen)

Zobacz również:

Desery

Gofry - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • gofry 1. Ubijamy całe jajka,dodajemy cukier puder i cukier waniliowy,ubijamy do białości.

    Następnie dodajemy mleko ,przesianą mąkę,proszek do pieczenia i wszystko razem dobrze ubijamy.Gdy składniki dobrze się połączą dodajemy roztopione masło,dokładnie wymieszać np.za pomocą trzepaczki rózgowej.

    Ciasto ma mieć konsystencję kwaśnej śmietany.Po dodaniu masła początkowo jest bardziej rzadkie ale za chwilkę lekko gęstnieje.

    Gofrownicę dobrze rozgrzewamy i lekko smarujemy olejem.

    Pieczemy gofry około 3 minut.Po wyjęciu ustawiamy w tzw. domki lub studzimy na kratce.

    Podajemy z ulubionymi dodatkami np.bita śmietana,dżem,owoce.

Porady

Po wyjęciu ustawiamy w tzw. domki lub studzimy na kratce,nie układamy jeden na drugim

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować