Dynia marynowana

4.5 (197 ocen)

  • 40 min

To doskonały dodatek do przekąsek, sałatek i dań mięsnych.

  • 40 min

Składniki:

  • 2 kg dyni o ciemnym miąższu
    Zalewa:
    2 szklanki cukru
    1 łyżeczka soli
    1 szklanka octu
    kawałek cynamonu
    kilka goździków
    1 l wody
Wystaw ocenę:

4.5 (197 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Dynia marynowana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dynię umyć, obrać, przekroić i usunąć ze środka pestki i „watę”. Zwarty miąższ pokroić w większą kostkę. Wrzucić do posolonego wrzątku i gotować 2 minuty, po czym osączyć na sicie, przelać zimną wodą, ponownie osączyć.
    Dynię ułożyć w wyparzonych słoikach. W garnku zagotować litr wody z wszystkimi składnikami zalewy. Gorącą zalewą zalać dynię, zamknąć słoiki i pasteryzować 15 minut. Słoiki studzić postawione do góry dnem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Dynia Goździki Marynata

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować