Ciekawa drożdżówka na niedzielne śniadanie. Niby klasyczna ale różnica jest taka,że surowe ciasto pływa sobie w wodzie dopóki nie wypłynie. Ja byłam mile zaskoczona :)Więcej na blogu.
1 godz. 10 min
Składniki:
300g mąki pszennej typ 550
110g cukru
16g cukru waniliowego
100g masła
375ml letniego mleka
3 duże jajka
30g drożdży świeżych
łyżeczka cynamonu
łyżeczka skórki otartej z cytryny
Drożdżówka „pływak” z owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotować zaczyn: Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, łyżką mąki i 3 łyżkami letniego mleka. Pozostawić do wyrośnięcia.
2.Do mąki dodać cynamon,skórkę cytryny,sól oraz zaczyn. Wyrabiać aż ciasto będzie elastyczne. Uformować kulę i przełożyć ją do dużego (ok 4l) garnka i zalać do pełna zimną wodą. Po 15 minutach kula powinna wypłynąć na wierzch. Odsączamy ją dokładnie, jeszcze raz wyrabiamy, Jeśli używacie do ciasta rodzynek lub innych bakalii to w tym momencie można je śmiało dodać.
3.Dowolną formę (u mnie keksówka) wysmarować masłem i przełożyć do niej ciasto. Posmarować wierzch ciasta jajkiem i posypać dowolnymi,(lekko odsączonymi jeśli zajdzie potrzeba) owocami i przygotowaną kruszonką. Przykryć wilgotną ściereczką i odstawić do napuszenia na 30 minut w ciepłym miejscu. W tym czasie nagrzać piekarnik do 180st.C. Piec ciasto ok 40 minut aż będzie rumiane.
Komentarze