Cynamonowe ślimaczki

4.5 (194 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Smakują po prostu wyśmienicie.

Składniki:

  • ● 1/2 kg mąki tortowej
    ● 2 jajka
    ● żółtko
    ● 1/2 szkl. mleka
    ● 4 dag drożdży
    ● cukier wanil.
    ● tłuszcz
    ● 12 łyżek cukru
    ● 15 dag masła
    ● szczypta soli
    ● op. cynamonu
Wystaw ocenę:

4.5 (194 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Cynamonowe ślimaczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże mieszamy z ciepłym mlekiem i łyżką cukru. Odstawiamy do wyrośnięcia. Wlewamy do mąki. Dodajemy jajka, żółtko, sól, 5 łyżek cukru, cukier wanil. i 10 dag roztopionego masła. Wyrabiamy, podsypując mąką, aż ciasto będzie odchodzić od rąk. Odstawiamy na godzinę.
  • 2. Rozwałkowujemy na prostokąt o grub. ok. 1 cm. Smarujemy roztopionym masłem, posypujemy cynamonem i cukrem. Od dłuższego boku zwijamy roladę. Kroimy w ok. 2-cm kawałki. Układamy na natłuszczonej i podsypanej mąką blasze. Pieczemy ok. 20 minut w 180 °C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_04-2012

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować