Ciasto z adwokatem i bitą śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt jasny:
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodać mąki zmieszane z proszkiem i lekko wymieszać .
Wylać na formę. Piec w temp. 160-180 około 25 minut.
2.Biszkopt ciemny:
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodać mąki zmieszane z proszkiem i kakao lekko wymieszać .
Wylać na formę. Piec w temp. 160-180 około 25 minut. Po upieczeniu wyciąć kółka w biszkopcie.
3.Masa adwokatowa:
Miękkie masło utrzeć na pulchną masę dodawać po trochę adwokat całość dokładnie połączyć.
4.Przełożenie ciasta:
Jasny biszkopt – połowa masy adwokatowe – biszkopt ciemny z dziurkami – reszta masy adwokatowej wkładać w dziurki – ubita na wierch ubita na sztywno śmietana kremówka (do ubijanej masy kremówki dodać 2 łyżki rozpuszczonej żelatyny) – posypać startą czekoladą
CIASTO SCHŁODZIĆ W LODÓWCE
Komentarze