Ciasto słonecznikowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.ciasto:
Z oleju, wody, cukru i kakao ugotować polewę, wystudzić. 5 białek ubić z cukrem. Do ubitej piany, ciągle ubijając dodać żółtka a następnie powoli wystudzoną polewę. Mąkę wymieszać z sodą i proszkiem do pieczenia, dodać do masy, delikatnie wymieszać łyżką. Wylać na wcześniej przygotowaną blachę o wymiarach 24x35. Piec w temperaturze 180 stopni przez 25-30 minut (do suchego patyczka). Wystudzić.
masa:
Wcześniej schłodzoną śmietanę ubić z cukrem pudrem i śmietan fix. Pod koniec ubijania dodać kawę rozpuszczalną.
Posypka:
Na patelni podsmażyć na brązowo słonecznik dodać masło i cukier puder, wymieszać, podgrzewać jeszcze przez chwilę, wystudzić.
Upieczony, wystudzony biszkopt przekroić wzdłuż, wyłożyć połowę masy, przykryć drugą częścią biszkoptu, wyłożyć resztę masy, rozprowadzić równomiernie po placku. Posypać wystudzonym słonecznikiem, wstawić na 2 godziny do lodówki.
Komentarze