Ciasto ślimak wg siostry anastazji - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.ciasto:
ubić białka dodać cukier i ucierać do rozpuszczenia. Dodać żółtka na końcu mąkę z proszkiem i delikatnie wymieszać. Blaszka 23x38cm. Piec ok 30 min w temp 180*C. Przekroić na 2 placki.
2.masa budyniowa:
1 /2 l mleka zagotować z cukrem, w 1 szklanki mleka wymieszać budyń i mąki, wlać na gotujące się mleko i ugotować budyń. Margarynę utrzeć i dodawać po trochu budyń.
3.ciasto na rolady:
ze składników wyrobić ciasto jak na biszkopt. Podzielić na dwie równe części i upiec placki na 2 rolady w temp 180*C przez ok. 10 minut. Po upieczeniu od razu zwinąć w ściereczkę.
4.masa do rolad:
czerwoną galaretkę rozpuścić w 500 ml wody (lub mniej) i odstawić do całkowitego stężenia. Żółtą galaretkę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody. Śmietanę ubić na sztywno dodać cukier puder do smaku i tężejącą żółtą galaretkę, szybko wymieszać.
5.wykonanie:
na formie ułożyć 1 część biszkoptu i równo rozłożyć ½ masy budyniowej. Położyć drugą część biszkoptu nasączyć sokiem z owoców i położyć pozostałą masę. Na ciasto na rolady rozprowadzić równo masę, wzdłuż jednego boku ułożyc pasek czerwonej stężałej galaretki i zrolować. Z drugim postąpić tak samo.
Na masę budyniową po dwóch stronach położyć rolady, pomiędzy ułożyć pokrojone brzoskwinie i zalać tężęjącą pomarańczową galaretką (przygotować ją wg przepisu na opakowaniu lub można w mniejszej ilości wody np. 750 ml będzie lepsza)
Porady
Biszkopty i masę budyniową można zrobić dzień wcześniej, a przełożyć następnego dnia.
Komentarze