Ciasto "poranna rosa"

4.49 (187 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób

Ciasto ucierane z kokosowymi kulkami i kremem maślanym

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Ciasto:
    4 jajka
    1/2 szkl. cukru
    200 g masła
    2 szkl mąki tortowej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1/2 łyżeczki sody
    150 g śmietany
    2 łyżki kakao
    3 łyżki mleka


    Kulki kokosowe:
    250 g twarogu
    1/2 szkl. cukru
    1 cukier wanilinowy
    1 żółtko
    2 łyżki kaszy manny
    70 g wiórek kokosowych

    Krem maślany:
    100 g masła
    2 łyżki cukru
    1 łyżka cukru wanilinowego
    1 łyżka mąki pszennej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    250 ml mleka
    1 łyżka likieru migdałowego

    Ponadto:
    wiórki czekoladowe do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.49 (187 ocen)

Ciasto "poranna rosa" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na kulki zagnieść i schłodzić.
  • 2. Masło utrzeć z cukrem, dodawać po 1 jajku. Sypkie składniki wymieszać oprócz kakao, dodać je do masy oraz śmietanę i mleko. Ciasto wymieszać, 3/4 ciasta rozłożyć na blaszce o wym. 24x24 cm, do reszty dodać kakao i rozsmarować delikatnie na wierzchu.
  • 3. Z masy kokosowej formować kulki i wciskać w ciasto. Piec ok. 50 minut w temp. 180 stopni. Ostudzić.
  • 4. Z mleka, mąki i cukru ugotować budyń. Masło utrzeć, dodać zimny budyń oraz likier. Krem wyłożyć na ciasto i udekorować wiórkami z czekolady.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować