Ciasto kruche z kandyzowanym i świeżym ananasem

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Ananas to owoc o wyjątkowym smaku. Pasuje do wielu ciast, jednak nigdy
wcześniej nie spróbowałam go użyć jako nadzienia do ciasta
kruchego. Tak więc pozwoliłam sobie na odrobinę szaleństwa, dodałam do
ciasta zarówno kandyzowane kostki ananasa jak i plastry ananasa z puszki.

  • 40 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki ciasta kruchego:
    3,5 szklanki mąki pszennej
    1 i ¼ kostki masła
    Szklanka cukru
    5 żółtek
    2 łyżki gęstej , kwaśnej śmietany
    Łyżeczka cynamonu
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Składniki nadzienia:
    2 szklanki kostek kandyzowanego ananasa
    Puszka ananasa w plastrach
    Pół łyżeczki cynamonu
    Kilka łyżek bułki tartej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto kruche z kandyzowanym i świeżym ananasem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Przygotuj ciasto kruche. Mąkę przesiej przez sitko wraz z proszkiem i
    cynamonem. Dodaj cukier, żółtka, śmietanę i rozdrobnione kawałki
    masła. Posiekaj całość nożem i zagnieć ciasto. Podziel na 2 części.
    Przełóż je na około 2 godziny do zamrażalnika. Następnie 1
    część ciasta wyłóż na blaszkę o wymiarach 24 na 35 cm. Ananasa w
    plastrach odsącz z syropu, obtocz w bułce tartej i wyłóż na ciasto.
    Potem wyłóż na ciasto kawałki kandyzowanych kostek ananasa. Na
    wierchu wyłóż drugą część ciasta. Piecz całość około 50 minut w
    temperaturze 180 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ananas

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować