Ciasto kokosowo-ananasowe

5 (191 ocen)

Ciasto smaczne i proste w wykonaniu.Ciasto po upieczeniu można przekroić na pół i przełożyć dżemem ananasowym.

Składniki:

  • * 5 łyżek wiórków kokosowych
    * 4 jajka
    * 15 dag masła
    * 10 dag cukru
    * 25 dag mąki
    * 100 ml mleka
    * 1/2 małego opakowania proszku do pieczenia
    * puszka ananasa
    * biała polewa czekoladowa
    * płatki migdałowe
    * opakowanie cukru waniliowego
Wystaw ocenę:

5 (191 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto kokosowo-ananasowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko wlej do rondelka, zagotuj. Gdy zacznie wrzeć, wsyp do niego wiórki kokosowe. Gotuj jeszcze przez chwilkę na małym ogniu, mieszając. Schłódź je.
  • 2. Miękkie masło utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym na puch. Ucierając masło, dodawaj stopniowo jajka. Następnie do masy wmieszaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Pod koniec do ciasta dodaj schłodzoną masę kokosową.
  • 3. Średniej wielkości keksówkę napełnij ciastem (ok. 2/3 ilości ciasta). Rozłóż część odcedzonych i pokrojonych kawałków ananasa. Przykryj pozostałym ciastem. Na wierzchu rozłóż resztę owoców.
  • 4. Piecz 45 minut w 180*C. Upieczone ciasto przestudź, wyjmij z formy.
    Ciasto polać polewą. Można dodatkowo obsypać płatkami migdałowymi lub kokosowymi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ananas Migdały Wiórki kokosowe

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować