Ciasto dla diabetyków

4.5 (190 ocen)

  • 60 min

Ciasto dla diabetyków na bazie jabłek, malin, wiśni. Ciasta dla diabetyków przyrządzamy w domu, bo cukrzycy również lubią zjeść trochę ciasta na podwieczorek.

  • 60 min

Składniki:

  • 5 jaj,
    1 szkl oliwy z pestek winogron,
    20 ml słodziku,
    mąka z pełnego przemiału pszenna TYP 1850,
    2 łyżeczki kakao,
    1 łyżeczka proszku do pieczenia,
    1 łyżeczka sody,
    1/2 szkl mleka 1,5%,
    owoce: jabłka, maliny, wiśnie,
    słodzik w formie sypkiej do posypania.
Wystaw ocenę:

4.5 (190 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto

Ciasto dla diabetyków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Owoce: jabłka myjemy, obieramy i kroimy w kostkę, maliny myjemy i osuszamy na ręczniku kuchennym, wiśnie myjemy i drylujemy.
  • 2. Ciasto: białka oddzielamy od żółtek, białka ubijamy, dodajemy żółtka i ubijamy, dodajemy słodzik, oliwę.
  • 3. Wsypujemy mąkę, proszek, sodę oraz kakao i mleko, ubijamy do uzyskania jednolitej masy, dodajemy owoce i mieszamy łyżką.
  • 4. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni, blaszkę 20x30 wykładamy papierem do pieczenia, ciasto wykładamy na blaszkę. Pieczemy około 40 minut. Upieczone wyjmujemy, studzimy i posypujemy słodzikiem w pudrze.

    Smaczne ciasto. Szybkie, mnóstwo owoców. PYCHA!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować