Ciasto cytrynka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: 4 białka ubić na sztywno, dodać 1 szk. cukru i 4 żółtka. Na końcu dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wymieszać. Wyłożyć do blachy, upiec, ostudzić.
Masa cytrynowa: Zagotowć 1 szkl. wody z 1 szkl. cukru. W 1 szkl. zimnej wody rozmieszac budynie, stopniowo połączyć z wrzącą wodą i gotować do zagęszczenia,ciągle mieszając. Odstawić z ognia, wsypać galaretki i mieszać do rozpuszczenia. Ostudzić. Utrzec masło z 2 żółtkami, dodać budyń, pianę z 2 białek oraz sok z cytryny.
Masa śmietankowa: Kremówkę ubić na sztywno, dodać cukier puder.
Przełożenie ciasta: Biszkopt przełożyć najpierw masą cytrynową, nastepnie schłodzoną masą śmietankową. Ułożyć herbatniki i wstawić na 10 min do lodówki. Rozpuścić białą czekoladę z odrobinką mleka, dodać garść skórki pomarańczowej, wumieszać oraz polać nią ciasto.
Komentarze