CIASTO CYTRYNKA

4.5 (195 ocen)

  • 60 min

WAKACYJNE LEKKIE CIASTO...

  • 60 min

Składniki:

  • BISZKOPT:
    4 jajka
    1 szklanka cukru
    1 szklanka mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    MASA CYTRYNOWA
    2 opak. budyniu śmietankowego
    1 szklanka cukru
    2 galaretkki cytrynowe
    250 g masła
    2 jajka
    sok 1/2 cytryny
    MASA ŚMIETANKOWA
    1/2 l. śmietany kremówki
    1/2 szklanku cukru pudru
    POLEWA
    1 paczka herbatników
    2 tabliczki białej czekolady
    kandyzowana skórka z pomarańczy
Wystaw ocenę:

4.5 (195 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto cytrynka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: 4 białka ubić na sztywno, dodać 1 szk. cukru i 4 żółtka. Na końcu dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wymieszać. Wyłożyć do blachy, upiec, ostudzić.
    Masa cytrynowa: Zagotowć 1 szkl. wody z 1 szkl. cukru. W 1 szkl. zimnej wody rozmieszac budynie, stopniowo połączyć z wrzącą wodą i gotować do zagęszczenia,ciągle mieszając. Odstawić z ognia, wsypać galaretki i mieszać do rozpuszczenia. Ostudzić. Utrzec masło z 2 żółtkami, dodać budyń, pianę z 2 białek oraz sok z cytryny.
    Masa śmietankowa: Kremówkę ubić na sztywno, dodać cukier puder.
    Przełożenie ciasta: Biszkopt przełożyć najpierw masą cytrynową, nastepnie schłodzoną masą śmietankową. Ułożyć herbatniki i wstawić na 10 min do lodówki. Rozpuścić białą czekoladę z odrobinką mleka, dodać garść skórki pomarańczowej, wumieszać oraz polać nią ciasto.

Porady

Nalepiej podawać lekko schłodzone:)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować