CIASTO BUDYNIOWE Z MASŁEM ORZECHOWYM I HERBATNIKAMI – bez pieczenia

4.5 (145 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 30 min

Wspaniały, słodki krem budyniowy połączony z masłem orzechowym i herbatnikami tworzy fantastyczna całość , której ciężko się oprzeć!Zawsze sięgam po dokładkę!Takie ciasto jest fantastycznym pomysłem na każda rodzinną imprezę albo na weekend do popołudniowej kawki!

  • 30 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI:

    ( tortownica 20 cm )

    MASA:

    * mleko – 500 ml
    * żółtko – 2 szt
    * cukier – 4 łyżki
    * mąka pszenna – 3 łyżki
    * mąka ziemniaczana – 2 łyżki
    * masło – 200 g
    * cukier z wanilią – 1 łyżka

    DODATKOWO:

    * herbatniki – 200 g
    * masło orzechowe ( może być domowe ) – ok. 150 g
    * płatki migdałów + kokos + orzechy ziemne
Wystaw ocenę:

4.5 (145 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Herbaty Ciasto

Ciasto budyniowe z masłem orzechowym i herbatnikami – bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

    Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy mąki, połowę mleka – miksujemy.

    Resztę mleka gotujemy z cukrem waniliowym, a na gotujące wlewamy rozrobione mąki – gotujemy energicznie mieszając aż ;powstanie budyń, odstawiamy do wystudzenia.

    Do wystudzonej masy dodajemy masło i wszystko razem dokładnie miksujemy – ma powstać gładki krem budyniowy.

    Na blachę wyciągamy warstwę herbatników, smarujemy 1/3 kremu i połową masła orzechowego.

    Układamy kolejną warstwę herbatników -> krem → masło orzechowe ->– herbatniki – krem.

    Całość zasypujemy prażonymi wiórkami koksowymi z płatkami migdałów i orzechami.

    Wstawiamy na kilka godzin do lodówki.

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Herbatniki Masło orzechowe Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_12-2016

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować