Ciasto biszkoptowe z kremem bananowo-winogronowym

4.5 (146 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Lekkie delikatne ciasto biszkoptowe plus orzeźwiający krem bananowy i winogrona. Czego chcieć więcej...?:-)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    4jajka
    1/2 szklanki mąki tortowej
    1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
    1 szklanka cukru
    szczypta soli
    1łyżeczka proszku do pieczenia
    masło i bułka tarta do oprószenia formy
    Krem:
    gotowy krem śmietankowy ( z opakowania)
    3 duże banany
    pół kg winogrona (dowolnego)
    mleko
    250g masła
    cytryna
    1 i 1/2 szklanki mocnej herbaty z cytryną
    wiórki kokosowe do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.5 (146 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Biszkopty Ciasto

Ciasto biszkoptowe z kremem bananowo-winogronowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Białka ubić na sztywną pianę. Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą. Mąkę i pianę stopniowo dodawać do żółtek-delikatnie mieszając.
    Tortownicę ( o średnicy 24 cm ) wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą. Ciasto przełożyć do tortownicy, wyrównać wierzch. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 30 min w temp 180 stopni. Ciasto wystudzić, wyjąć.

  • 2. Krem:
    Krem śmietankowy przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu. Dodajemy do niego 250 g masła i rozgniecione widelcem na papkę dwa banany.
  • 3. Ciasto kroimy na dwie równe części.
    Dolną nasączamy dokładnie esencją z cytryną ( ale tak żeby ciasto nie zrobiło się bardzo miękkie )
  • 4. Następnie kładziemy 1/3 kremu bananowego. Na to układamy połówki winogrona ( najlepiej bez pestek). Ponownie kładziemy taką samą część kremu bananowego . Przykrywamy drugim blatem.
  • 5. Wierzch również nasączamy esencją i kładziemy pozostałą cześć kremu.
    Przybieramy pozostałym bananem pokrojonym w plastry oraz winogronem.
  • 6. Boki obsypujemy obficie wiórkami kokosowymi.
    Odstawiamy na kilka godzin w chłodne miejsce- najlepiej na ok.12 godzin.

Porady

1.Jak biszkopt wyrośnie (ok. 10 min przed końcem pieczenia) wyjąć ciasto z piekarnika i " rzucić" go na podłogę tzn upuścić. Po czym ponownie wstawić do piekarnika na ostatnie minuty. W ten sposób biszkopt po wyłączeniu i ostudzeniu nie opada. 2. Banany na wierzchu można skropić cytryną co zapobiegnie szybkiemu ciemnieniu owoców.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować