Gruszkowo-śmietankowa słodycz

  • wyświetlono: 354 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Miałam kilka gruszek nie chciałam po raz kolejny robić gruszek z galaretką lub lodami. Przepis "rodził " się w trakcie przygotowywania składników i do końca nie wiedziałam jaki będzie efekt. Zadowolone buzie rodzinki i prośby o "jeszcze" utwierdziły mnie w przekonaniu że miałam dobry pomysł :-)

elwira696
  • 120min

Składniki

Ciasto:
1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
1/3 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
3 jajka
cukier waniliowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki wiórków kokosowych

Warstwa gruszkowa:
4 duże gruszki i 1 jabłko

Krem:
1/2 litra mleka
1/2 szklanki cukru
2 budynie śmietankowe
2/3 kostki masła

Polewa czekoladowa:
1/3 kostki masła
2 łyżki kakao
1/2 szklanki cukru

Do dekoracji:
śmietana kremówka z cukrem pudrem
1 gruszka

Sposób przygotowania przepisu:

Gruszkowo-śmietankowa słodycz

  • image-1rklgjo1. Obie mąki plus proszek do pieczenia mieszamy w misce.
  • image-1oe0mkt2. Białka ubijamy osobno na sztywną pianę.
  • image-1kxo7rw3. Żółtka miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym . Następnie dodajemy mąkę i również miksujemy. Później dodajemy pianę z białek i mieszamy delikatnie łyżką.
  • image-1e7jc524. Dodajemy wiórki kokosowe i dokładnie mieszamy , po czym przekładamy na średniej wielkości blachę (np 24x26cm) i pieczemy w temp. 180/190 stop przez 20-25 minut.
    Po upieczeniu i ostudzeniu dzielimy wzdłuż na dwie równe części.
  • image-1nyi7sc5. Gruszki i jabłko kroimy w drobne kawałki po czym przesmażamy w rondelku na małym ogniu aż owoce zmiękną i całość będzie przypominać konfiturę.
  • image-20xlpg26. Gotujemy budyń i po ostudzeniu miksujemy z masłem.
    Dolną część ciasta smarujemy grubą warstwą gruszek ( 1/3 zostawiamy na wierzch) i warstwą kremu śmietankowego (również 1/3 zostawiamy na wierzch).
    Następnie przykrywamy drugą częścią placka i ponownie : cienka warstwa gruszek i kremu budyniowego.
  • image-0bq8eur7. Z kakao cukru i masła robimy polewę czekoladową i po ostudzeniu polewamy całe ciasto starając się również polać boki.
    Śmietanę kremówkę z odrobiną cukru pudru ubijamy na sztywna masę i kładziemy na warstwie zastygłej polewy czekoladowej ( ja użyłam strzykawki cukierniczej do dekoracji)
    Przyozdabiamy wg uznania gruszką pociętą w plastry.
    Odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Najlepiej smakuje na drugi dzień:-)

Porady

1. Nie należy przejmować się tym że krem budyniowy może mieć lekko " grudkową" i zbitą konsystencję, gdyż łatwiej nam będzie kroić ciasto ( krem nie będzie wypływał) .
2. Zamiast kremówki można użyć do dekoracji kremu śmietankowego.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycieszkola_babciciasto z gruszkalekkie ciasto z krememprzekładaniec gruszkowyprzekładaniec z krememciasto śmietankowo-gruszkowepychotka gruszkowalekkie ciasto gruszkowe

Komentarze

Podobne przepisy

BRZOSKWINIOWA słodycz

Dodane przez: Milena127

Brzoskwiniowa słodycz

Brzoskwiniowa rozkosz z dodatkiem...

czekoladowo-śmietanowa słodycz

Dodane przez: agarybak76

Czekoladowo-śmietanowa słodycz

Pyszne ciasto z kremową, czekoladową...

deser

Dodane przez: dzastin

Norweska słodycz

Zachwyca niezwykłym smakiem:) Bardzo...

Błyskawiczne ciasteczka

Dodane przez: kucharka

BŁYSKAWICZNA SŁODYCZ

Ciasteczka są bardzo proste w wykonaniu,...

Truskawkowa słodycz

Dodane przez: Katia

Truskawkowa słodycz

Po prostu pyszne...

orzechowa słodycz

Dodane przez: dorotez91

Orzechowa słodycz

Ciasto to jest wyjątkową kompozycją...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE