Buraczki do obiadu.

4.49 (152 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Takie buraczki mama zawsze robiła do niedzielnego obiadu. Smak mojego dzieciństwa.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 1kg buraków czerwonych
    cebula
    sól
    pieprz
    olej
    śmietana słodka 2 łyżki
Wystaw ocenę:

4.49 (152 ocen)

Zobacz również:

Dodatki

Buraczki do obiadu. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Buraki myjemy i gotujemy w łupinach do miękkości. Studzimy i obieramy, następnie ścieramy na tartce o drobnych oczkach. Cebule kroimy w drobna kosteczkę i szklimy na oleju. Dodajemy do buraczków i dusimy na wolnym ogniu około 15 minut. Na koniec doprawiamy. Podajemy gorące jako dodatek do ziemniaków i mięsa.

Porady

Buraki są dobrze ugotowane jeśli łupinę da się lekko zdjąć ręką. Olej można zastąpić masłem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Buraki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować