Bułeczki z musem jabłkowym i budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Z 4 łyżek mąki , łyżeczki cukru , drożdży , mleka przygotować zaczyn , odstawić na ok 20min pod przykryciem w ciepłe miejsce. Dodać resztę mąki, ubite jajka z cukrem i solą , roztopioną , ostudzoną margarynę. Zagnieść ciasto. Przykryć i zostawić do wyrośnięcia, po wyrośnięciu ciasto ponownie zagnieść.
2.Mus jabłkowy:
Jabłka obieramy kroimy na małe kawałki. Wkładamy do rondelka zalewamy odrobina wody i dodajemy sok z cytrynu - dusimy przez chwilkę.
Gdy jabłka będą miękkie dodajemy cynamon , cukier , sparzone gorąca woda rodzynki - wymieszać i odstawić do ostygnięcia.
3.Ciasto rozwałkować na placek gruby na 1 cm, na lekko posypanej mąką powierzchni. Pokroić na kwadraty. Każdy kwadrat delikatnie rozpłaszczyć palcami, nakładać po 1 łyżce masy jabłkowej i po 1 łyżce budyniu. Składać wszystkie rogi ciasta do środka, bardzo dokładnie zlepić boki tworząc kształt koperty. Odwrócić na drugą stronę i układać łączeniem do spodu, w odległości około 2 - 3 cm od siebie, na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem. Posypać kruszonką.
4.Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 15-20min.
Komentarze