Biszkopt z rabarbarem

4.5 (146 ocen)

  • 40 min

Mokry biszkopt dzięki zawartości tłuszczu idealnie pasuje do różnych sezonowych owoców. Robię go z truskawkami, malinami, jabłkami, śliwkami i innymi. Tym razem użyłam rabarbaru uzyskując lekko kwaskowy smak.

  • 40 min

Składniki:

  • Ciasto
    - 5 jajek
    - 1 szklanka cukru
    - 2 szklanki mąki
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    - 125 g masła
    - 3 łyżki oliwy
    Rabarbar
    - 5 średnich łodyg rabarbaru
    - 2 łyżki cukru
    - 2 łyżki mąki ziemniaczanej
    - cukier puder do posypania ciasta
Wystaw ocenę:

4.5 (146 ocen)

Zobacz również:

Desery Biszkopty

Biszkopt z rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Biszkopt z rabarbarem 1. - Rabarbar umyć, obrać z łupinki, pokroić w 1 cm kawałki posypać cukrem.
    - Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę i dodawać cukier cały czas ubijając.
    - Wrzucać po jednym żółtku delikatnie ubijając.
    - Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, wsypywać powoli do ubitych jajek i mieszać delikatnie łyżką. Nie ubijać!
    - Wlać rozpuszczone masło wymieszane z oliwą i również delikatnie wymieszać.
    - Ciasto ma być gęste i sztywne.
    - Wylać ciasto do blachy wyłożonej papierem do pieczenia.
    - Z rabarbaru odlać powstały sok, wymieszać z mąką ziemniaczaną. .
    - Rabarbar położyć delikatnie na wierzchu ciasta.
    - Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez 20-30 minut. Sprawdzić patyczkiem w miejscu gdzie nie ma rabarbaru,tam ma być suchy.
    - Ja piekłam 20 minut.
    - Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
    - Najlepiej smakuje na ciepło.

Porady

Oprószenie rabarbaru mąką ziemniaczaną spowoduje, że rabarbar nie opadnie na dno.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Rabarbar

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować