Często próbujemy w domowych warunkach odtworzyć dania, którymi zachwycamy się w restauracjach. W przypadku gofrów, ideałem, do którego dążymy są gofry z budki - ochoczo jemy je na wakacjach nad morzem. Domowe gofry przeniosą nas tam na chwilę, a nawet mogą okazać się lepsze od oryginału. 

Idealne ciasto na gofry

Do ciasta na gofry możemy użyć nie tylko mąki pszennej. Nasze śniadanie lub deser będą zdrowsze, jeśli dodamy do gofrów mąki jaglanej lub pełnoziarnistej. Najprostszy przepis zakłada wymieszanie osobno składników suchych (mąki, proszku do pieczenia, cukru i soli) i mokrych (jajek, oleju i mleka), a potem ich połączenie. Jeśli chcemy, żeby nasze gofry były wyjątkowo puszyste, białka ubijmy na pianę i dodajmy do masy na końcu. Zamiast mleka możemy też użyć maślanki - da gofrom kwaskowy posmak. Do masy warto również dorzucić np. kakao. Gofry czekoladowe smakują cudownie! 

Ciasta na gofry nie miksujemy, a mieszamy łyżką lub szpatułką. Nie chodzi nam bowiem o zrobienie ciasta podobnego do naleśnikowego - gofrowe powinno być nieco gęstsze i nie tak gładkie. Przed pieczeniem gofrów wszystkie składniki trzeba wcześniej wyciągnąć z lodówki, by zdążyły zagrzać się do temperatury pokojowej. 

Sprawdź przepis na gofry chrupiące

Jak piec gofry?

Przede wszystkim warto dokładnie przeczytać instrukcję obsługi naszej gofrownicy. Może się okazać, że znajdziemy tam zalecenia, np. dotyczące smarowania formy odrobiną oleju, które pomogą nam upiec wspaniałe gofry. Bardzo ważne jest, żeby gofrownica była dobrze rozgrzana. Wtedy gofry na pewno będą chrupkie.

Do form wlewamy ciasto, ale niezbyt dużo. Jeśli wlejemy za dużo, nie dość, że będziemy dłużej czekać aż gofry się upieką, to będą zbyt grube. Nie otwierajmy też maszyny w trakcie pieczenia. W niektórych gofrownicach gofry chrupiące stają się dopiero po ok. 15 minutach. 

Co dodać do gotowych gofrów? Przygotujmy wersję klasyczną, czyli gofry z bitą śmietaną i owocami lub, mniej standardowo, kokosowe gofry z sosem borówkowym i lodami. Dzieci zakochają się w gofrach oreo, a dorośli w makowych gofrach ze śmietaną serowo-wiśniową.

Wypróbuj również przepis na gofry wytrawne!