Wczesną wiosnę warto wykorzystać nie tylko ciasta z rabarbarem i dania z rabarbarem na słodko, ale także na przetwory z rabarbaru. Bo jest on niezwykle wdzięcznym dodatkiem do dżemów i konfitur na przykład z truskawek czy wiśni, ale i świetnie nadaje się, by zrobić chutney z rabarbaru czy nawet frużelinę.
Jak zrobić dżem z rabarbaru?
Choć rabarbar ma włóknistą strukturę, kiedy się rozpada idealnie zagęszcza dżemy i konfitury. Jeśli niteczki nam przeszkadzają, przetrzyjmy miękkie kawałki rabarbaru przez sito, wtedy nasze przetwory będą gładkie, ale z naturalną kwaskowatością warzywa, która jest idealnym przełamaniem dla słodkich truskawek tak często łączonych z rabarbarowymi łodygami. Dżem z rabarbaru można także zblendować, aby miał jednolitą konsystencję. Przygotowanie prostej konfitury z rabarbaru to nic trudnego. Wystarczy mieć łodygi rabarbaru, cukier i odrobinę wody. Całość gotować, aż do rozpadnięcia rabarbaru.
Przetwory z rabarbaru - do czego podawać?
Warto wiedzieć, że rabarbar to także świetny dodatek do wytrawnych przekąsek. Znakomicie smakuje z krakersami, serami pleśniowymi albo ciastem francuskim. Wytrawny chutney to także świetny dodatek do pieczonego mięsa.
Szukasz jeszcze więcej pomysłów na przetwory z rabarbaru? Przeczytaj nasz artykuł, w którym zdradzamy pyszne pomysły na chutney z rabarbaru, konfiturę rabarbarową i hiram skandynawski.
A jeśli jesteś miłośnikiem domowych przetworów, zobacz galerię z przepisami na przetwory z truskawek.
Komentarze