Chayote - to roślina należąca do rodziny dyniowanych, tak samo jak ogórek, melon czy dynia. Roślina ta pochodzi z Ameryki Śrowkowej i Meksyku, obecnie jednak rozprzestrzeniła się po Ameryce Południowej – Brazylii, Kostaryce.

Po czym poznać owoc chayote, czyli kolczoch jadalny? Jest to zielone warzywo kształtem przypominający awokado lub gruszkę, z pomarszczoną, pokrytą bruzdami skórką. Pod cienką skórką znajduje się zielony lub biały miąższ, w środku znajduje się pojedyncze nasiono. Kolczoch można spożywać świeży lub po obróbce termicznej – smażony lub gotowany nie musi być obrany ze skórki. Można go także nadziewać, faszerować, robić z nigoe puree, marynować.  Na zimno często dodaje się go do sałatek czy sals, by nadać daniu chrupiącą teksturę.

Warzywo to bogate jest w aminokwasy, błonnik i witaminę C, potas. Przeciwdziała chorobom układu krążenia, zapobiega miażdżycy i obniża ciśnienie.