Pizza, pasta, spaghetti, zupy pasterskie i rozkoszne kawy.  Dania świąteczne i codzienne.  To wszystko znaleźć można we wspaniałej książce Małgorzaty Caprari „Znane i nieznane dania kuchni włoskiej”.

Książka zawiera mnóstwo przepisów na potrawy z różnych regionów Włoch, wskazuje przy tym na różnice w kuchni ukształtowane wpływami historycznymi „… północ kraju wykształciła zupełnie inne przyzwyczajenia. Nierzadko jest to spuścizna germańskich i słowiańskich przodków. Natomiast południe Włoch, niegdyś część Wielkiej Grecji, a następnie kolonia rzymska, arabska, francuska, hiszpańska a nawet szwabska, przynależy bez reszty do prastarego regionu Morza Śródziemnego, także pod względem kulinarnym”, czy naturalnym położeniem.

Autorka zebrała w swej książce przepisy tradycyjnej włoskiej kuchni, często już zapomniane. Są to dania bardzo łatwe do zrobienia, a jednocześnie kuszące swym smakiem i aromatem włoskich ziół, czy dojrzałych w południowym słońcu warzyw i owoców.

W książce nie ma zdjęć, ani obrazków – są za to bogate komentarze autorki, które pomagają naszej wyobraźni poczuć smak i zapach tych cudownych potraw.

Dzięki tej książce kuchnia włoska nie kojarzy się już tylko z pizzą, bruschettą, spaghetti czy espresso. Otwiera przed czytelnikami całe bogactwo spuścizny kulinarnej Włoch, co czyni ją naprawdę niepowtarzalną. Dlatego polecam ją wszystkim, którzy kochają kuchnię włoską i szukają całkowicie nowych i nieznanych smaków do wypróbowania.

Ja już przygotowałam kilka potraw z tej książki i chętnie będę dalej z niej korzystać. A Was serdecznie zapraszam do przeczytania.

Zupa na białym winie

Włoski sos do makaronów Sugo Alla diavola

Jajka cynamonowe (Uova veloci alla canella)

Zupa Stracciatella

Pasta con le carote

Małgorzata Caprari

Znane i nieznane dania kuchni włoskiej

Wyd. Bauer – Weltbild Media Sp. z o.o.,

2009 r.