Pizza, pasta, spaghetti, zupy pasterskie i rozkoszne kawy. Dania świąteczne i codzienne. To wszystko znaleźć można we wspaniałej książce Małgorzaty Caprari „Znane i nieznane dania kuchni włoskiej”.
Książka zawiera mnóstwo przepisów na potrawy z różnych regionów Włoch, wskazuje przy tym na różnice w kuchni ukształtowane wpływami historycznymi „… północ kraju wykształciła zupełnie inne przyzwyczajenia. Nierzadko jest to spuścizna germańskich i słowiańskich przodków. Natomiast południe Włoch, niegdyś część Wielkiej Grecji, a następnie kolonia rzymska, arabska, francuska, hiszpańska a nawet szwabska, przynależy bez reszty do prastarego regionu Morza Śródziemnego, także pod względem kulinarnym”, czy naturalnym położeniem.
Autorka zebrała w swej książce przepisy tradycyjnej włoskiej kuchni, często już zapomniane. Są to dania bardzo łatwe do zrobienia, a jednocześnie kuszące swym smakiem i aromatem włoskich ziół, czy dojrzałych w południowym słońcu warzyw i owoców.
W książce nie ma zdjęć, ani obrazków – są za to bogate komentarze autorki, które pomagają naszej wyobraźni poczuć smak i zapach tych cudownych potraw.
Dzięki tej książce kuchnia włoska nie kojarzy się już tylko z pizzą, bruschettą, spaghetti czy espresso. Otwiera przed czytelnikami całe bogactwo spuścizny kulinarnej Włoch, co czyni ją naprawdę niepowtarzalną. Dlatego polecam ją wszystkim, którzy kochają kuchnię włoską i szukają całkowicie nowych i nieznanych smaków do wypróbowania.
Ja już przygotowałam kilka potraw z tej książki i chętnie będę dalej z niej korzystać. A Was serdecznie zapraszam do przeczytania.
Włoski sos do makaronów Sugo Alla diavola
Jajka cynamonowe (Uova veloci alla canella)
Małgorzata Caprari
Znane i nieznane dania kuchni włoskiej
Wyd. Bauer – Weltbild Media Sp. z o.o.,
2009 r.
Komentarze