Sos do spaghetti bolognese

Klasyczny włoski sos do spaghetti bolognese składa się z: cebuli, selera naciowego, marchewki, boczku, mielonej wieprzowiny, pomidorów, mleka i białego wina. Choć składników jest sporo, taki sos do spaghetti wcale nie jest wielkim wyzwaniem, a jego smak wynagradza włożony w jego przyrządzenie wysiłek. Siekamy drobno cebulę, marchewką i selera, przesmażamy na maśle ze szczyptą soli. Szklimy przez 5 minut, dodajemy pokrojony w kostkę boczek i smażymy, aż warzywa zrobią się miękkie. Dodajemy mielone mięso i smażymy, aż mięso zbrązowieje, często mieszając. Następnie nasz sos do spaghetti wzbogacamy białym winem, które wlewamy na patelnię i gotujemy, aż płyn odparuje. Kolejnym krokiem jest dodanie pomidorów (mogą być z puszki) i mleka. Całość przyprawiamy solą, pieprzem, liściem laurowym, ulubionymi suszonymi ziołami i dusimy na małym ogniu, aż płyn odparuje, tworząc gęsty sos. Doprawiamy do smaku w razie potrzeby, dodajemy starty parmezan, który nada naszemu daniu bardziej kremowej konsystencji. Ugotowany makaron mieszamy z sosem, przekładamy na talerze i zajadamy.

Więcej przepisów z pomidorami, nie tylko sos do spaghetti) znajdziesz w naszej galerii z przepisami na 22 dania z pomidorami!

Sos do spaghetti carbonara

Inny bardzo znany sos do spaghetti to carbonara. Do przygotowania tego dania również potrzebny będzie nam boczek, czosnek, jajka, śmietanka kremówka i ser typu Parmezan albo Grana Padano. Na suchej patelni przesmażamy boczek, by tłuszcz się wytopił, dodajemy zmiażdżony czosnek i chwilę smażymy. W misce roztrzepujemy jajka, śmietankę i starty ser, doprawiamy do smaku. Do gorącego, ugotowanego makaronu dodajemy mieszankę jajeczno-śmietankową oraz boczek z całym tłuszczem. Chwilę gotujemy, ale tylko do momentu, aż sos zgęstnieje, ale jajka nie zetną się. Podajemy posypane serem i świeżo zmielonym pieprzem.

Sos do spaghetti z czosnkiem

Aglio e olio, czyli sos z czosnkiem to nasza propozycja dla miłośników wyrazistych smaków. Na oliwie przesmażamy pokrojony w plastry czosnek, pokrojoną w cienkie paseczki papryczkę chilli i smażymy na małym ogniu, uważając, by nie spalić składników. Kiedy czosnek zrumieni się z każdej strony, dodajemy na patelnię ugotowany al dente makaron spaghetti. Sos do spaghetti powinien równomiernie pokryć makaron. Danie przekładamy na talerze i podajemy. Danie można posypać drobno startym Parmezanem i świeżą natką pietruszki.

Jesli interesuje Cię więcej przepisów na sos do spaghetti, przeczytaj nasz artykuł: 4 najlepsze sosy do spaghetti. Zobacz też przepisy na spaghetti w 30 wariacjach.