Dżem Z Czerwonej Porzeczki Bez Zagęstników

5 (2 ocen)

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Taki dżemik jest idealny do ciast gdy chcemy przełamać ich słodycz, ale nie tylko, nadaje się też do nadziewania pączków czy po prostu na świeżą chałeczkę.
Czerwona porzeczka zawiera w sobie pektyny więc zbędne jest dodawanie jakichkolwiek zgęszczaczy, jedyne czego nam potrzeba to cierpliwość bo troszkę musi się ona pogotować ;)

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na 4-5 słoiczków 200 ml:

    1 kg czerwonych porzeczek
    500 g cukru
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zobacz również:

Bezy Przetwory Dżemy

Dżem z czerwonej porzeczki bez zagęstników - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Porzeczki myjemy, zdejmujemy z gałązek i przebieramy, następnie przekładamy do garnka i zasypujemy cukrem. Odstawiamy na 30 minut aby puściły sok.

    Następnie włączamy gaz i zaczynamy gotować na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając.

    Gotowanie zajmuje coś około 1 do 1,5 godziny a może być dłużej lub krócej, wszystko zależy od owoców.

    2. Kiedy dżem jest już dość gęsty przekładamy go do wyparzonych słoiczków.

Porady

Pasteryzacja Do garnka na dno kładziemy ściereczkę, wstawiamy słoiki tak aby się ze sobą nie stykały i zalewamy ciepłą wodą do 3/4 wysokości. Gotujemy (pasteryzujemy) około 15-20 minut. Odstawiamy do przestygnięcia, a następnie zanosimy w chłodne miejsce.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czerwona porzeczka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.47 (163 ocen)

Opublikowany w Magazynie
galaretka z porzeczki

To może cię zainteresować