Deser z galaretką (żelatyną) to najprostszy pomysł na dostarczenie sobie porcji odmładzającego i wzmacniającego stawy kolagenu na słodko i w orzeźwiającej wersji. Na picie bulionu kolagenowego na kościach podczas upału decyduje się niewiele osób. Do wykonania przepisu możecie używać różnych owoców oraz smaków galaretki, jednak uwaga. Jest pewien haczyk. Osoby mniej doświadczone w deserach mogą o nim nie wiedzieć i będą zaskoczone, jeśli deser nie wyjdzie.

Deser z galaretką - dlaczego nie zawsze wychodzi? 

Przyczyn jest przynajmniej kilka. Nie wszystkie owoce nadają się do galaretki. Świeże mango, kiwi, ananas czy papaja mogą utrudnić jej ścięcie. Owoce te zawierają enzymy, które rozkładają białko żelatyny (kolagen) w galaretce. Nie robią tego jednak owoce z puszki, a świeże. Jest jednak na to sprytny sposób. Jeśli zależy wam na świeżych owocach, przed zatopieniem ich w galaretce przelejcie je gorącą wodą. Taka kąpiel pomoże unieszkodliwić enzymy. 

Inną kwestią jest samo przygotowanie galaretki. Róbcie to wg proporcji opisanych na opakowaniu lub w przepisie. Jeśli zalejecie galaretkę zbyt dużą ilością wody, może ona nie stężeć. Nie rozpuszczajcie jej też we wrzącej wodzie - wystarczy gorąca, lekko przestudzona woda. Zbyt płynną galaretkę uratujecie porcją z kolejnego opakowania, jednak dodawajcie proszek stopniowo, by dobrać odpowiednią ilość - warto mieć w zanadrzu zapasową torebkę.

Tężenie galaretki przyspieszy umieszczenie pucharków w pojemniku z zimną wodą, a następnie w lodówce. Inną, dość ryzykowną opcją jest przełożenie tężejącej galaretki do zamrażarki, jednak w tym przypadku trzeba jej doglądać co kilkanaście minut, by wam stężała, ale się nie zamroziła.

Dwukolorowy deser piankowy z galaretką - przepis

Składniki (na 2 porcje):

  • 1 opakowanie galaretki truskawkowej
  • 450 ml gorącej (ale nie wrzącej) wody
  • 1 i 1/3 szklanki śmietanki kremówki 30%
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki cukru pudru

Opcjonalnie: kawałki truskawek do dekoracji

Sposób przygotowania:

  1. Galaretkę rozpuśćcie w gorącej wodzie i odstawcie do całkowitego wystudzenia (nie powinna jednak stężeć).
  2. Podzielcie galaretkę: 1/2 szklanki odstawcie na później. Pozostałą część rozlejcie do pucharków.
  3. Naczynia z galaretką w środku ustawcie pod skosem, np. w innym wąskim naczyniu. Włóżcie je do lodówki, by galaretka całkiem stężała.
  4. Zróbcie krem: połowę kremówki ubijcie na sztywną masę i dodajcie do stężonej galaretki. Zostawcie w lodówce na 30 minut, by krem stężał.
  5. Pozostałą część kremówki ubijcie ze szczyptą soli na sztywno i pod koniec ubijania dodajcie cukier puder. 
  6. Wyłóżcie ją do pucharków łyżką lub za pomocą szprycy cukierniczej.
  7. Opcjonalnie, deser piankowy z galaretką tuż przed podaniem możecie udekorować świeżymi truskawkami.