Jak co tydzień jedziesz do supermarketu na zakupy. Przed wyjściem z domu zastanawiasz się nad tym, co smacznego można ugotować i czego oczywiście dawno nie było na obiad. Mimo usilnych starań brakuje ci pomysłu. W sklepie, idąc obok zamrażarek zauważasz jednak piękne, kolorowe opakowanie, na którym widnieje równie piękne zdjęcie obrazujące zawartość torebki. Bez wahania wkładasz mrożonkę do koszyka, bo mrożone znaczy świeże, smaczne i zdrowe.

UWAGA!

Zamrożenie produktu, zwłaszcza tego kupnego, nie jest gwarancją świeżości.  Często zdarza się, że podczas transportu mrożonki częściowo lub całkowicie ulegają rozmrożeniu. Gdy trafiają do sklepu, ich właściciele decydują się na ich ponowne zamrożenie w bardzo niskiej temperaturze. Niestety dzieje się tak, bo ważniejsze są pieniądze, niż zalecenia producenta i nasze zdrowie.

Na co powinniśmy zwracać uwagę dokonując zakupu?

 

  • Opakowania mrożonek powinny być odporne na uszkodzenia i niełamliwe w niskiej temperaturze. Gdy trafimy na dziurawe, natychmiast zrezygnujmy z zakupu.
  • Opakowania nie powinny przymarzać do produktu znajdującego się w jego wnętrzu. Zwracajmy na to szczególną uwagę, bowiem przymarznięcie jest dowodem na ponowne zamrożenie.
  • Kupowane przez nas produkty powinny być dobrze zamrożone. Dotyczy to nie tylko owoców i warzyw, ale także wyrobów garmażeryjnych itp.
  • Zawartość mrożonki nie może być zlepiona ze sobą i otoczona dużą ilością szronu. Poza szpinakiem i buraczkami puree, które zbrylają się w wyniku mrożenia, nie kupuj mrożonek w takiej postaci. Oznacza to, że podczas transportu musiały ulec całkowitemu lub częściowemu rozmrożeniu.
  • Owoce, bądź rozdrobnione warzywa, powinny być luźno zapakowane w torebkach, a torebki hermetycznie zamknięte.

Pamiętaj!

 

  • Przy zakupie mrożonek zwracaj szczególną uwagę na zawartość i wygląd opakowania, a także na datę przydatności do spożycia.
  • Mrożonki powtórnie zamrożone są mniej wartościowe, mniej smaczne i często zawierają w sobie szkodliwe drobnoustroje i bakterie.
  • Dostęp powietrza i światła niszczy w zamrożonych produktach wartościowe składniki – w sklepie zwracaj zatem uwagę na miejsce, w którym znajduje się zamrażarka.