Choć ich przyrządzenie wydaje się proste, istnieje kilka cennych rad, z którymi warto się zapoznać przed zabraniem się do gotowania. W zależności od tego, co rozmrażamy, mrożonki stawiają wobec nas także swoje wymagania.

Oto kilka sposobów na rozmrażanie, które pozwolą ci przyrządzić smaczny posiłek:

 

>> Mrożonki rozmrażaj bezpośrednio przed spożyciem, a nie np. dzień wcześniej. Pozwoli ci to uniknąć gromadzenia się w produkcie drobnoustrojów.


>> Owoców i warzyw, które masz zamiar poddać obróbce cieplnej, nie rozmrażaj. Od razu po wyjęciu z zamrażarki ugotuj je w garnku lub na parze. Dzięki temu nie stracisz zawartych w nich witamin i innych wartości odżywczych.


>> Owoce i warzywa, które nie są przeznaczone do gotowania, wyjmij z zamrażarki kilka godzin wcześniej. Następnie przesyp je do pojemniczka i przełóż do lodówki. Zwiększy to nie tylko wydajność samej lodówki (bo mrożony produkt dostarczy jej zimna), ale nie dopuści także do utraty witaminy C w owocach i warzywach. Ponadto takie działanie uchroni produkty przed rozwojem bakterii i pleśni.


>> Owoce miękkie (np. truskawki, śliwki), które chcesz zjeść na surowo, po otwarciu zasyp cukrem lub ewentualnie zalej śmietaną, a następnie przełóż do lodówki. Dzięki temu owoce zostaną odizolowane od powietrza, przy dostępie którego rozwijają się groźne dla zdrowia drobnoustroje.


>> Jeśli owoce chcesz dodać do galaretki, podczas jej przyrządzania dodaj mniej wody. Następnie, po wyjęciu owoców z opakowania i ułożeniu na salaterce, galaretkę wylej bezpośrednio na nie. Zamrożone owoce odmrożą się, a woda połączy z żelatyną tworząc smaczny i świeży deser.


>> Aby przygotować warzywa na surówkę, przełóż mrożonkę z zamrażarki do lodówki. Dzięki temu delikatnie się rozmrożą, nie tracąc przy tym ani smaku, ani wartości odżywczych.


>> Pamiętaj, że rozmrożonych produktów nie wolno ponownie zamrażać – musisz wykorzystać je od razu po pierwszym rozmrożeniu. Jest to bardzo ważne, bowiem nie stosując się do tej zasady możesz narazić i siebie i bliskich na zatrucie pokarmowe.

Czas rozmrażania:

  • Lodówka – od 5 do 8 godzin
  • Temperatura pokojowa – od 2 do 3 godzin
  • Zimna woda – od 30 do 45 minut