Placki ziemniaczane pyszne i proste w wykonaniu. Ich przygotowanie nie zajmuje też wiele czasu. Najważniejszą cechą tego dania jest odpowiednia chrupkość. To właśnie dzięki niej jest ono tak smaczne. Można ją uzyskać w bardzo łatwy sposób. Zakochacie się w tym patencie i już nigdy nie zrobicie placków ziemniaczanych według starego przepisu.

Patent na obłędnie chrupiące placki ziemniaczane

Jeśli jesteście miłośnikami chrupiących placków ziemniaczanych i nie przeszkadzają wam wyczuwalne kawałki ziemniaków – zetrzyjcie je na tarce o średnich oczkach. Dla wielbicieli ekstremalnej chrupkości idealnie sprawdzą się tutaj najgrubsze oczka.

Sekret konsystencji tej potrawy tkwi też w dodawaniu do niej mniejszej ilości mąki. Jeżeli odsączycie ziemniaki na sicie – nie będziecie potrzebować jej zbyt dużo. 1-2 łyżki tego dodatku to maksymalna ilość.

Inne triki na pyszne placki ziemniaczane

Żeby placki ziemniaczane wyszły naprawdę smaczne – najlepiej jest smażyć je na oleju rzepakowym. Jeśli dodacie do masy ziemniaczanej dwie łyżki śmietany – placki zyskają kremową i aksamitną konsystencję, ale nie wpłynie to negatywnie na ich chrupkość.

Drugi trik polega na dodaniu odrobiny octu lub spirytusu. Zapobiegnie to ciemnieniu masy, ale sprawi też, że danie będzie mniej tłuste. Możecie jednak być spokojni – ten dodatek nie wpłynie w żaden sposób na smak dania.