Nie traćcie nadziei - każdy wysmażony kawałek jednak zbliża nas do perfekcji. Nie chodzi tu o zbyt zimną patelnię ani za wysoką temperaturę smażenia, choć one też są bardzo istotne. Ten 1 błąd popełniacie już wcześniej, przygotowując rybę do smażenia. Przez tę czynność ryba się sucha i gumowata. Wiecie już, o co chodzi? Jak usmażyć rybę, by była soczysta? 

Sucha ryba - co jest najczęstszą przyczyną?

Powód najczęściej macie pod ręką podczas panierowania ryby - jest to sól. Z rozpędu i przyzwyczajenia często solimy rybę przed smażeniem - zwłaszcza mrożoną, w glazurze, by wyciągnąć z niej zbędną wodę przy rozmrażaniu. 

Tymczasem to duży błąd. Ryby nie należy solić zbyt wcześnie - sól wyciągnie z niej większość wody. Podczas smażenia w wysokiej temperaturze, ryba straci jej jeszcze więcej. Skutkiem będzie suche rybie mięso po usmażeniu. Może ona też stwardnieć. Ryby doprawiajcie solą i innymi przyprawami dopiero na patelni, jak zaczną skwierczeć i nabierać rumianego koloru. Wstępnie wysmażona skórka ochroni miąższ przed utratą wody. Patelnia powinna być oczywiście mocno rozgrzana. 

Jak usmażyć rybę, by była soczysta? 

Sucha ryba może być też skutkiem zbyt długiego smażenia lub gdy temperatura na patelni jest zbyt wysoka. Czas smażenia należy dobrać indywidualnie do każdej ryby - patrzcie na jej grubość i wielkość. Na średniej wielkości "szczupłą" rybę (np. niewielkiego pstrąga 200-300 g) na patelni wystarczy ok. 12-14 minut (po 6 z każdej strony). 

Pieczenie ryb - alternatywa dla smażenia?

Pieczenie, zwłaszcza w folii lub papierowych papilotach, pomaga zamknąć wilgoć w środku. Nie pieczcie jednak ryby zbyt długo - tu też liczy się czas. Im dłuższe pieczenie, tym większe ryzyko, że wyjdzie wam sucha ryba. Przy pieczeniu liczcie po około 8-10 min. na każde 100 g ryby. Chude ryby (np. dorsza, mintaja lub morszczuka) przed pieczeniem na kilka godzin zamarynujcie i pieczcie w powstałym sosie lub z warzywami. W ten sposób ryba wyjdzie krucha, miękka, a jej soczyste kawałki same będą odpadać od ości. Zdaniem wielu osób pieczona ryba jest też zdecydowanie lepsza w smaku niż smażona.