Śliwkowy sezon trwa. Warto go więc wykorzystać. Zróbcie knedle ze śliwkami, spróbujcie śliwek grillowanych w boczku albo usmażcie pyszny dżem typu czeko-śliwka. Nie zapomnijcie też o słodkich wypiekach typu: ucierane ciasto ze śliwkami, jogurtowe ciasto ze śliwkami, czy typowe ciasto drożdżowe z pyszną węgierką. Jeśli nie macie na nie czasu, a jednak placek śni wam się po nocach, sięgnijcie po sprawdzony przepis na nasze ekspresowe ciasto ze śliwkami i kruszonką. Jego wykonanie nie zajmie dużo czasu, za to jego smak pozostanie z wami na długo.

Ciasto ze śliwkami - jaki rodzaj śliwek będzie najlepszy?

Jeśli chcecie, by w waszym placku nie było zakalca albo by nie stał się po upieczeniu mokrą, jednolitą masą, najlepiej wybrać do niego śliwki jędrne, a przy tym o małej ilości soku. W wypiekach najlepiej sprawdzą się więc węgierki. Ich pestka dość dobrze odchodzi od owocu i odpowiednio mięknie podczas pieczenia. Jednocześnie zanurzenie ich w cieście nie powoduje wycieku soku. O wiele gorzej w cieście zachowują się renklody, która zawierają bardzo dużo wody. Podobnie nie sprawdzi się taka odmiana śliwki, jak lubaszka, która ma kwaskowaty posmak i nie pasuje do słodkich deserów. 

Ekspresowe ciasto ze śliwkami - przepis

Do przygotowania tego ciasta ze śliwkami niepotrzebny wam będzie mikser. Wyciągnijcie tylko widelec, dużą miskę, nagrzejcie piekarnik do 180 stopni i szykujcie się do ekspresowego wykonania deseru.

Składniki na ciasto:

  • 4 jajka
  • 500 g mąki pszennej
  • 80 g masła ekstra (należy je najpierw rozpuścić w rondelku, a następnie ostudzić)
  • 100 g cukru
  • 250 ml maślanki
  • 10 g proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 600 g śliwek

Składniki na kruszonkę:

  • 100 g maki pszennej
  • 50 g cukru
  • 50 g zimnego masła

Sposób przygotowania:

  1. Rozpuśćcie masło w rondelku, a następnie odstawcie na bok, by ostygło.
  2. Nagrzejcie piekarnik do 180 stopni. Jeśli pieczecie z termoobiegiem, to wystarczy 170 stopni.
  3. Naszykujcie blachę o wymiarach 20x30 cm i wyłóżcie ją papierem do pieczenia.
  4. Umyjcie śliwki, wytrzyjcie do sucha, wyjmijcie z nich pestki.
  5. Przygotujcie kruszonkę. W tym celu pokrójcie 50 g masła na kawałki, włóżcie je do miseczki, wsypcie 50g cukru oraz 100g mąki. Wyrabiajcie palcami.
  6. Do dużej miski wsypcie sypkie składniki typu: mąka, cukier, proszek do pieczenia
  7. Dodajcie do tego maślankę, jajka oraz roztopione masło.
  8. Mieszajcie wszystkie składniki widelcem, aż do uzyskania jednolitej masy.
  9. Wylejcie ciasto na blachę.
  10. Obsypcie śliwki mąką, a następnie wyłóżcie je na wierzch ciasta.
  11. Posypcie ciasto ze śliwkami gotową kruszonką.
  12. Ekspresowe ciasto ze śliwkami pieczcie około 60 minut aż do suchego patyczka.