Śliwkowy sezon trwa. Warto go więc wykorzystać. Zróbcie knedle ze śliwkami, spróbujcie śliwek grillowanych w boczku albo usmażcie pyszny dżem typu czeko-śliwka. Nie zapomnijcie też o słodkich wypiekach typu: ucierane ciasto ze śliwkami, jogurtowe ciasto ze śliwkami, czy typowe ciasto drożdżowe z pyszną węgierką. Jeśli nie macie na nie czasu, a jednak placek śni wam się po nocach, sięgnijcie po sprawdzony przepis na nasze ekspresowe ciasto ze śliwkami i kruszonką. Jego wykonanie nie zajmie dużo czasu, za to jego smak pozostanie z wami na długo.
Ciasto ze śliwkami - jaki rodzaj śliwek będzie najlepszy?
Jeśli chcecie, by w waszym placku nie było zakalca albo by nie stał się po upieczeniu mokrą, jednolitą masą, najlepiej wybrać do niego śliwki jędrne, a przy tym o małej ilości soku. W wypiekach najlepiej sprawdzą się więc węgierki. Ich pestka dość dobrze odchodzi od owocu i odpowiednio mięknie podczas pieczenia. Jednocześnie zanurzenie ich w cieście nie powoduje wycieku soku. O wiele gorzej w cieście zachowują się renklody, która zawierają bardzo dużo wody. Podobnie nie sprawdzi się taka odmiana śliwki, jak lubaszka, która ma kwaskowaty posmak i nie pasuje do słodkich deserów.
Ekspresowe ciasto ze śliwkami - przepis
Do przygotowania tego ciasta ze śliwkami niepotrzebny wam będzie mikser. Wyciągnijcie tylko widelec, dużą miskę, nagrzejcie piekarnik do 180 stopni i szykujcie się do ekspresowego wykonania deseru.
Składniki na ciasto:
- 4 jajka
- 500 g mąki pszennej
- 80 g masła ekstra (należy je najpierw rozpuścić w rondelku, a następnie ostudzić)
- 100 g cukru
- 250 ml maślanki
- 10 g proszku do pieczenia
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 600 g śliwek
Składniki na kruszonkę:
- 100 g maki pszennej
- 50 g cukru
- 50 g zimnego masła
Sposób przygotowania:
- Rozpuśćcie masło w rondelku, a następnie odstawcie na bok, by ostygło.
- Nagrzejcie piekarnik do 180 stopni. Jeśli pieczecie z termoobiegiem, to wystarczy 170 stopni.
- Naszykujcie blachę o wymiarach 20x30 cm i wyłóżcie ją papierem do pieczenia.
- Umyjcie śliwki, wytrzyjcie do sucha, wyjmijcie z nich pestki.
- Przygotujcie kruszonkę. W tym celu pokrójcie 50 g masła na kawałki, włóżcie je do miseczki, wsypcie 50g cukru oraz 100g mąki. Wyrabiajcie palcami.
- Do dużej miski wsypcie sypkie składniki typu: mąka, cukier, proszek do pieczenia
- Dodajcie do tego maślankę, jajka oraz roztopione masło.
- Mieszajcie wszystkie składniki widelcem, aż do uzyskania jednolitej masy.
- Wylejcie ciasto na blachę.
- Obsypcie śliwki mąką, a następnie wyłóżcie je na wierzch ciasta.
- Posypcie ciasto ze śliwkami gotową kruszonką.
- Ekspresowe ciasto ze śliwkami pieczcie około 60 minut aż do suchego patyczka.
Komentarze