Tarta z malinami robiona jest na bazie najzdrowszych na świecie owoców. Maliny wykorzystywane są w leczeniu chorób, mają właściwości odmładzające, a do tego dzięki dużej zawartości błonnika – stymulują pracę jelit, a więc sprzyjają utrzymaniu szczupłej sylwetki. Przeczytaj, jak tarta z malinami może poprawić Twoje zdrowie i samopoczucie.

Sprawdź też przepis na placek z malinami!

Tarta z malinami – właściwości

100 g malin to zaledwie 40 kcal, tarta z malinami spokojnie może zatem stanowić dietetyczny deser (zwłaszcza jeśli „odtłuścimy” krem). Poza tym maliny zawierają dużo witaminy C, mogą nawet zaspokoić dziennie zapotrzebowanie organizmu na tę witaminę. Zawierają też potas, żelazo, magnez, wapń, witaminy B1, B2, B6, E. Dla kobiet najważniejsze jest działanie odmładzające malin: bo owoce te wzmacniają naczynia krwionośne, redukują produkcję sebum, ujędrniają skórę, a dzięki dużej ilośco antyoksydantów – zapobiegają jej starzeniu się.

Dodatkowo tarta z malinami może stanowić smakołyk dla kobiet w ciąży, bo maliny zawierają kwas foliowy. Zresztą ogólnie powinien być to ulubiony owoc wszystkich kobiet: maliny mają również działanie rozkurczowe, a więc pomagają przy bólach menstruacyjnych. Częste jedzenie malin poprawia trawienie, dostarcza organizmowi energii i sprawia, że mamy lepsze samopoczucie.

A co do lepszego samopoczucia: nie od dzisiaj wiadomo, że słodycze poprawiają nastrój. W chwilach stresu czy wysiłku nasz organizm szuka źródeł energii, której najlepszym dostawcą są węglowodany. Podświadomie sięgamy więc po słodycze. I tutaj tarta z malinami może oddać nam naprawdę duże przysługi, bo zaspokajając nasz apetyt na coś słodkiego, zrobi to w zdrowy sposób. Zwłaszcza jeśli spód tarty przygotujemy na pełnoziarnistej mące, a do przygotowania kremu użyjemy jogurtu naturalnego i miodu.

Jak więc widać, tarta z malinami to coś, co warto jeść, bo jest to smakołyk, który zadba o nasz organizm. Zobacz, jak przygotować taką zdrową tartę.

 

Tarta z malinami – przepisy

Tarta z malinami może sprzyjać odchudzaniu zarówno ze względu na odchudzające właściwości malin (błonnik), jak i na fakt, że można ją przygotować w dietetyczny sposób. Ale… są takie chwile, kiedy nie można sobie odmówić np. białej czekolady. Tym bardziej, że biała czekolada i maliny to zestawienie idealne, pasujące do siebie jak dwie połówki tego samego jabłka, że pozwolimy sobie na taką poetycką metaforę.

Tarta z malinami i białą czekoladą robiona jest na spodzie z herbatników i andruta, które drobno kruszymy i mieszamy z łyżką masła. Ciastem wyklejamy formę i odstawiamy do lodówki. Krem przygotowujemy z serka mascarpone, śmietany kremówki i cukru oraz rozpuszczoną białą czekoladą. Krem wylewamy na ciasto i całość dekorujemy malinami. Rozkosz – tak chyba należy określić ten deser.

Nieco „chudsza” tarta z malinami robiona jest na spodzie z mąki krupczatki, masła i cukru oraz żółtka. Krem robi się ze śmietany 18-procentowej, cukru pudru i syropu różanego. Ciasto pieczemy ok. 20 minut w temp. 200 stopni, po ostudzeniu dekorujemy kremem i malinami – i gotowe. Kolejna pyszna tarta gotowa. Do kremu można tu też użyć jogurtu beztłuszczowego, a do ciasta mąki pełnoziarnistej. Cukier można, naturalnie, zastąpić miodem. Więcej pomysłów na dietetyczne ciasta znajdziesz w artykule: "Ciasta z warzywami", a przepisy na wypieki z malinami, nie tylko tarty, znajdziesz w galerii ciasto z malinami