Nawet, jeśli nie macie miksera, nic straconego. Smakowite, miękkie, wilgotne ciasto z owocami i kruszonką powstanie również bez niego. Możecie śmiało polegać na sile własnych rąk i łyżce. Wybierzcie sporą, drewnianą lub najlepiej silikonową łyżkę lub szpatułę - namachacie się nią zdecydowanie mniej niż łyżką stołową. Mieszadło z silikonu będzie zdecydowanie łatwiejsze do umycia. 

Ciasto łyżką mieszane - co możecie wyczarować bez miksera?

Jako ciasto łyżką mieszane sprawdzi się każde, które jest ucierane i z dodatkiem maślanki, jogurtu czy kefiru. Składniki masy na maślankowiec wymieszacie na gładką masę szybko i bez grudek. Podobnie jest z większością jogurtowców czy kefirowców. Dzięki tym produktom upieczone ciasto będzie wilgotne, delikatne i puszyste. Dodatek kefiru czy maślanki opóźni też jego schnięcie. Ucierane proste placki z owocami również wyjdą wam bez pomocy robota. Nie trzeba nawet zbyt wysoko zakasywać rękawów. Konsystencja takich ciast jest lekka i lejąca.

Ekspresowy kefirowiec z owocami i kruszonką nie jest wyjątkiem. Wg przepisu zrobicie je z borówkami, ale w sezonie możecie je zastąpić również jagodami, malinami, jeżynami, porzeczkami, kawałkami brzoskwiń czy też wiśniami, truskawkami oraz czereśniami. Możecie skorzystać również z owoców mrożonych. Nie musicie ich rozmrażać. Wystarczy podzielić je na mniejsze kawałki (jeśli się pozlepiały), rozsypać na cieście, posypać kruszonką i zapiec. 

Kefirowe ciasto z owocami i kruszonką - przepis

Składniki na ciasto (forma o wymiarach ok. 25x35 cm):

  • 5 szklanek mąki pszennej
  • 2 szklanki kefiru
  • 5 jajek
  • 2 szklanki cukru
  • 1 szklanka oleju
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 i 1/2 szklanki borówek amerykańskich (lub innych ulubionych drobnych owoców)

Składniki na kruszonkę:

  • 100 g bardzo zimnego masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 szklanka mąki pszennej

Dodatkowo, opcjonalnie: cukier puder do posypania ostudzonego ciasta.

Sposób przygotowania:

  1. Przygotujcie ciasto: przelejcie do dużej miski olej i kefir. Wbijcie całe jajka, przesiejcie mąkę z proszkiem do pieczenia i dodajcie cukier. Wymieszajcie łyżką na jednolitą masę. 
  2. Wylejcie ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  3. Rozłóżcie na cieście borówki. 
  4. Przygotujcie kruszonkę: posiekajcie masło nożem, połączcie z masłem i cukrem, rozcierając palcami, aż powstaną grudki w różnych rozmiarach. Posypcie wierzch ciasta kruszonką.
  5. Włóżcie do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i pieczcie przez ok. 1 godzinę. Przed upływem tego czasu, jeśli wierzch ciasta jest już złoty, zróbcie test patyczka. Jeśli po wyjęciu będzie suchy, wyjmijcie ciasto i wystudźcie na blacie. 
  6. Wystudzone ciasto posypcie przed podaniem cukrem pudrem. 

Źródło przepisu: blogzapetytem.pl