Karmelizowany rabarbar

  • wyświetlono: 2801 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Karmelizowany rabarbar to idealne połączenie słodkiego z kwaśnym.

Bree25
  • 20min

Składniki

400 g rabarbaru
100 g cukru z wanilią
1 łyżka startego świeżego imbiru
1łyżka soku z cytryny
2 łyżki wody

Sposób przygotowania przepisu:

Karmelizowany rabarbar

  • 1. Na rozgrzaną, na średnim ogniu, patelnię wsypujemy cukier, zalewamy wodą. Mieszamy aby rozprowadzić równomiernie cukier i pozostawiamy, nie mieszając, do czasu, aż cukier zacznie nabierać złotej barwy. Natychmiast wrzucam pokrojony na drobne kawałki rabarbar, starty imbir oraz sok z cytryny. Mieszamy do momentu aż wyparuje sok rabarbarowy.

Porady

Idealny jako dodatek do serników czy drozdżówek. Świetnie tez smakuje na gofrach czy z nalesnikami.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

w_kilka_chwilslodkie_zyciesezonowe_przysmakiRabarbarkarmelizowany

Komentarze

Podobne przepisy

Dżem z rabarbaru

Dodane przez: Zora

DŻEM Z RABARBARU

Czas na dżem, nie ma nic prostszego...

konfitura rabarbarowo-truskawkowa

Dodane przez: czekoladka

Konfitura z rabarbaru i truskawek

Robię bardzo dużo zapasów na zimę,...

Rabarbar do ciasta

Dodane przez: JOANNA 55a

Rabarbar do ciasta

idealny do ciasta i do deserów

Dżem z rabarbaru i malin

Dodane przez: Skotka

Dżem z rabarbaru i malin

Pyszny, lekko winny i bardzo delikatny.

Dżem z rabarbaru i truskawek

Dodane przez: Gosia123

Dżem z rabarbaru i truskawek

Trochę pysznego lata zamkniętego...

Dżem truskawkowo-rabarbarowy z melisą

Dodane przez: afrodyta

Dżem z truskawek i rabarbaru

Słodko-kwaśny dżem z nutą melisy....

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE