Dostałam moją pierwszą propozycję zrecenzowania książki kucharskiej na łamach portalu Polska-gotuje. Pomyślałam: czemu nie? Zaintrygował mnie przede wszystkim tytuł – zdrowe odżywianie, do tego nutka tradycji, zwyczajów, które z przyjemnością chciałam poznać. Od razu uprzedzam, że zdolności pisarskich nie mam, ale postaram się Wam opisać wszystko najlepiej jak potrafię :)
„Tajemnice klasztornych specjałów” jest nie tylko zbiorem niezwykłych przepisów, ale i wędrówką po klasztornych zakamarkach, dzięki którym bliżej poznajemy życie, zamiłowanie do gotowania i sekrety zdrowia mieszkańców.
Kuchnia mnichów jest prosta, uboga nieco w produkty, ale niezwykle bogata w smaki pochodzące z naturalnych produktów.
Książka składa się z dwóch części. Każda zawiera zbiór przepisów podzielonych na: przekąski, pierwsze dania, drugie dania, desery (I część) oraz warzywa i rośliny strączkowe, owoce i konfitury, zioła i kwiaty (II część). Pomiędzy nimi możemy powędrować po klasztornych zakamarkach, poznać uroki opactw i klasztorów, ich zwyczaje, sekrety zdrowia i przede wszyskim wyjątkowość regionalnych skarbów kulinarnych.
Czy wiecie, że każdy produkt ma swoją symbolikę? Na przykład miód – symbol łagodności i siły, oznacza również słodycz nauki Chrystusa, czereśnie – symbol raju, wyobrażają krew, symbolizują zasłużoną nagrodę za dobre uczynki, albo mleko – symbol czystości…. Wiele takich opisów i innych ciekawostek możemy poznać przy każdym przepisie.
Książka jest pięknie zilustrowana, przepisy proste, bogate w naturalne przyprawy i zioła, przejrzyście napisane, do każdego jest nawet polecane wino:)
Zajrzyjmy teraz nieco w części pomiędzy przepisami. Poznajemy tutaj kilka opactw i sanktuarium, począwszy od hostorii poprzez opis architektury i krajobrazu, kończąc na specjalnościach kulinarnych każdego miejsca. O opcatwie Torrechira autor pisze „Tuż obok dobrze nam znanego zgiełku znajduje się inny świat. Świat spokoju, harmonii, ciszy, zapachów i ponadczasowych smaków: eliksiry, grappy, mikstury na trawienie…, maści o tajemniczych recepturach, leczące ciało, wykorzystując dary natury, ekstrakty z leśnych zioł, przygotowane mądrze i z wielkim namaszczeniem.” .... Pięknie, prawda?
Propagując zasadę zdrowego odżywiania z przyjemnością polecę tą publikację, uświadamiając społeczności co możemy zrobić, by zdrowiej żyć, jak zadbać o smak tylko i wyłącznie opierając się na naturalnych produktach oraz aby każdy miał okazję bliżej poznać małe sekrety „innego świata”:)
Autor: Praca zbiorowa
Liczba stron: 240
prawa: twarda
Cena: ok. 35zł
Komentarze