Muffiny

Proste i szybkie do zrobienia muffinki dają nam spore pole do popisu. A to dlatego, że możemy do nich dodać ulubione składniki. Mogą być to świeże lub suszone owoce, czekolada, ulubione ziarna, orzechy a nawet warzywa, jak cukinia czy marchewka. Ciasto pozostaje długo muffświeże, nie jest też bardzo słodkie, można więc trzymać je w piknikowym koszu przez cały dzień.

  

Drożdżówki

Jeśli nie przepadamy za babeczkami, możemy wybrać drożdżówki. Te z dodatkiem sera, budyniu czy dżemu z pewnością znajdą wielu amatorów. W szczególności, jeśli upieczemy je samodzielnie. Pachnącym, świeżym drożdżówkom nikt nie będzie w stanie się oprzeć.

Ciasta

Jeśli planujemy upiec ciasto, warto wybrać na pzykłąd piaskowe, ucierane lub drożdżowe, które możnacookies pokroić na kawałki przed wyjściem z domu. Tarta na kruchym spodzie może łatwo nam się pokruszyć, poza tym dodatek galaretki, kremu lub budyniu nie sprawdzi się w wysokiej temperaturze. To samo tyczy się serników. Jeśli chcemy upiec coś z owocami, niech będzie to ciasto, gdzie owoce zapieka się razem z ciastem. Dzięki temu słodki smakołyk dłużej postoi. 

Ciastka

Jeśli nie chcemy aż nadto objadać się słodyczami, lepiej wybrać małe ciastka. Kruche z makiem lub cukrem będą świetnym podwieczorkiem dla dzieci oraz dorosłych uczestników pikniku. Dużo zdrowej energii dostarczą ciastka z dodatkiem płatków owsianych, bakalii i ziaren. Warto unikać ciastek z kremem, bowiem pod wpływem wysokiej temperatury mogą one nie być takie smaczne.

Owoce

lemonSmaczne i zdrowe owoce to kolejny element piknikowego kosza, bez którego nie można się obejść. Sprawdzą się właściwie wszystkie owoce, choć najlepsze będą te, które nie będą szybko psuły się pod działaniem temperatury, jak na przykład maliny. Świetnie naadzą się jabłka, winogrona, czereśnie lub brzoskwinie, trzeba jednak uważać, by owoce nie poobijały się podczas transportu.

Lemoniada

Orzeźwienie podczas całego dnia spędzonego na świeżym powietrzu zapewni nam lemoniada. Do jej zrobienia potrzebujemy jedynie kilku cytryn, wody, cukru i mięty. Schłodzoną przekładamy do torby termicznej lub przenośnej lodówki, które zapewnią nam odpowiednią temperaturę napoju.