Sosy pomidorowe, które możemy kupić w sklepach, dostępne są w wielu wariacjach smakowych. Łagodne, ostre, z ziołami, z czosnkiem… przy takim wyborze zapominamy jednak, że te produkty wcale nie są zdrowe, a smaczniejszy sos można przygotować w domu samemu.

Sposobów na sos pomidorowy jest kilka. Możemy przygotować go na bazie przecieru pomidorowego, pomidorów z puszki lub świeżych pomidorów.

Wybierając ten pierwszy sposób, potrzebujemy wodę, kostkę bulionową (nie kupną, a lepiej przygotowaną samemu tym sposobem), mąkę pszenną i ziemniaczaną. Do gotującej się wody wrzucamy kostkę rosołową, po chwili koncentrat i mieszamy, by rozpuścił się w bulionie. Dodajemy do tego mąkę rozmieszaną z wodą, co zagęści nas sos. Całość gotujemy, by sos zgęstniał. Oczywiście do smaku dodajemy ulubione zioła.

Innym sposobem na sos do makaronu jest użycie krojonych pomidorów z puszki. Wystarczy przełożyć je do małego garnuszka i gotować na małym ogniu, by sos odparował i zgęstniał do pożądanej konsystencji. Również w tym przypadku używamy ulubionych dodatków, które wzbogacą smak.

Kolejny sposób to użycie świeżych pomidorów. Najlepiej jednak przygotowywać taki sos, gdy pomidory są smaczne, a nie o smaku plastiku. Pomidory obieramy ze skórki i kroimy na małe kawałki. Na małej ilości oliwy gotujemy pomidory, często mieszając, aż się rozpadną i trzymamy na ogniu tak długo, by uzyskać pożądaną konsystencję.

Sosy przygotowany ze świeżych pomidorów można też przetrzeć po ugotowaniu przez sito, aby pozbyć się pestek.

Do tak przygotowanych sosów można dodać przeróżne dodatki, które wzmocnią i wzbogacą smak. Może to być drobno posiekana cebula, posiekany lub zmiażdżony czosnek, ostrą paprykę oraz oczywiście sól, pieprz i cukier. Idealnym dodatkiem będą też świeże lub suszone zioła – bazylia, tymianek, majeranek, szałwia, oregano.