Grecy przygotowują ten deser na Wielkanoc i Boże Narodzenie. Nic nie stoi na przeszkodzie, by upiec go również bez większych okazji, na poprawę humoru. Oryginalny przepis bardzo łatwo zaadaptować do naszych warunków i dostępności produktów. Całość przygotowuje się bardzo podobnie, jak inne klasyczne serniki. Smak będzie za to zdecydowanie inny, niż zazwyczaj. 

Co to jest melopita? 

Melopita to miodowe ciasto", sernik miodowo-cynamonowy, który pochodzi z greckiej wyspy Sifnos. Należy ona do archipelagu ponad 2500 wysp na Cykladach. Podstawą oryginalnego przepisu jest:

  • dobrej jakości miód

Grecy używają tymiankowego, ale jeśli nie macie, możecie śmiało wykorzystać inny płynny - i nasz.

  • miejscowy ser Mizithra

Zastąpicie go bardzo podobną w smaku i konsystencji, wszędzie dostępną ricottą.

  • cynamon

Znajduje się on w masie serowej, sosie i na wierzchu ciasta. Jeśli chcecie, możecie nieco zmniejszyć jego ilość. 

Bardzo ważna dla efektu jest jakość ricotty, której używacie. Im więcej będzie miała wody, tym bardziej sernik miodowo-cynamonowy będzie się rozwarstwiać. Jeśli macie do dyspozycji jedynie dość wodnistą ricottę, lekko ją posólcie, wymieszajcie, a następnie odcedźcie przez kilka godzin i odciśnijcie nadmiar płynu przed przygotowaniem masy na sernik. Trzeba z niej usunąć jak najwięcej zbędnego płynu. Dzięki temu sernik cynamonowy z miodem na serku ricotta będzie puszysty i delikatny, ale i zwarty.

Grecki sernik cynamonowy z miodem - przepis

Składniki na sernik (na okrągłą formę o śr. 18 cm):

  • 750 g serka ricotta wysokiej jakości
  • 150 ml płynnego miodu
  • 1 łyżeczka cynamonu mielonego
  • 3 jajka
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • starta skórka z 2 wyparzonych cytryn
  • 1 opakowanie cukru waniliowego

Składniki na sos miodowo-cynamonowy:

  • 200 ml płynnego miodu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu

Opcjonalnie, do oprószenia ciasta: 2 szczypty cynamonu oraz dla ozdoby (można pominąć), gałązki świeżego tymianku.

Sposób przygotowania: 

  1. Nagrzejcie piekarnik do 180 st. C. Formę wyłóżcie papierem do pieczenia.
  2. Jajka z miodem ubijcie mikserem na puszysty i jasny kogel-mogel. Dodajcie ricottę, mąkę kukurydzianą, cynamon i startą skórkę z cytryny. Całość zmiksujcie na wolnych obrotach na gładką masę, tylko do połączenia się składników. 
  3. Przełóżcie masę do formy i pieczcie ok. 45 minut. Wystudźcie przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Przed samym podaniem schłodźcie w lodówce. 
  4. Gdy sernik będzie już całkowicie zimny, przygotujcie sos: podgrzejcie miód z cynamonem w rondelku na średnim ogniu. Gotujcie przez ok. 4 minuty mieszając. Sos powinien lekko ściemnieć. Po zdjęciu z ognia wlejcie sok z cytryny i wymieszajcie. Polejcie gotowy sernik cynamonowy ciepłym sosem. Opcjonalnie możecie też oprószyć dodatkowo cynamonem oraz pokruszonymi orzechami lub obłożyć gałązkami tymianku.