Przyprawy z całego świata

 

Przyprawa, to składnik dodawany do potraw, w celu polepszenia smaku, zapachu i wyglądu.

Przyprawy nadają naszemu życiu smak. To one sprawiają, że nasze gotowanie staje się bardziej atrakcyjne, ciekawsze, ale przede wszystkim smaczniejsze. Umiejętne stosowanie przypraw jest dużą sztuką.

Przyprawy najczęściej dzielimy na: ziołowe, warzywne i korzenne. Często czytamy w przepisach: dodaj szczyptę soli i pieprzu, garść natki i kopru, paprykę do smaku. Ta „szczypta” jest po pierwsze: tajemnicą kucharza, po drugie: określeniem nie do końca zrozumiałym dla kogoś, kto próbuje samodzielnie powtórzyć jakieś danie.

Stosując przyprawy musimy być ostrożni, bo nadmiar psuje potrawę. Najlepiej zaufać instynktowi. Kierować się przyzwyczajeniem i upodobaniem. Chcąc zostać mistrzem kulinarnym trzeba znaleźć to coś, co stanowi nasz indywidualny i niepowtarzalny smak, a co za tym idzie niepowtarzalne danie.

Znaczenie przypraw w naszym życiu jest ogromne. Często ich ilość wpływa na nasze zdrowie. Już wiemy, że nadmiar soli i cukru szkodzi, ale są przyprawy które wpływają pozytywnie na nasz organizm, poprawiają apetyt, ułatwiają trawienie.

Wiele przypraw ma również właściwości lecznicze.

Koper ogrodowy pobudza apetyt, przeciwdziała wzdęciom, bólom brzucha, łagodzi kolki. Kminek pobudza trawienie, anyż przeciwdziała wzdęciom, majeranek reguluje prace jelit. I tak dalej, dalej można o każdej przyprawie powiedzieć dużo więcej, ale więcej informacji będzie można uzyskać czytając moje kolejne wpisy o przyprawach.

Czy jesteśmy w stanie wyobrazić sobie gotowanie bez przypraw? Czy mięso, jaja, warzywa spożywane bez dodatku przypraw nie będą monotonne i mdłe? Oczywiście, że będą! Dobra kuchnia bez przypraw nie istnieje!

Zapraszam również do mojego kulinarnego bloga www.smakowityblog.pl, który jest leksykonem sztuki kulinarnej. Przedstawiam w nim produkty z całego świata.