Kujawska zupa kwasówka, inaczej zupa kwas, kwosek, zupa biała lub kapuścianka, znana jest przede wszystkim mieszkańcom wiejskich obszarów województwa kujawsko-pomorskiego. W wielu tamtejszych domach to do dnia dzisiejszego tradycyjne i bardzo lubiane danie wigilijne. Kwasówkę można z powodzeniem postawić na świątecznym stole w towarzystwie kapusty z grzybami oraz postnych pierogów – ich smaki będą się idealnie uzupełniać.
Zupa kwasówka - co to za danie?
Regionalna kujawska zupa kwas przygotowywana jest w niezmienny sposób już od kilkuset lat. Samodzielne kiszenie kapusty w beczkach było właściwie od zawsze podstawą jesiennych przetworów w wiejskich domach, a kwasówka to danie pochodne, dzięki któremu nic się nie marnuje. Zaradne gospodynie zbierały nadmiar soku z kiszonej kapusty z dna z beczek i gotowały na nim tę prostą, bardzo smaczną zupę.
Kwasówka - z czego ją zrobić?
Jak przygotować kwasówkę według regionalnej receptury? Podstawą dania jest oczywiście kwas. W dobrej jakości soku z kiszonej kapusty znajduje się potężna dawka witaminy C i kwasu mlekowego, dzięki którym naturalnie wzmocnicie swoją odporność w okresie zimowych infekcji i odżywicie jelita. Taki sok w butelkach z łatwością kupicie w dużych supermarketach. Natomiast jeśli macie w spiżarni kapustę ukiszoną samodzielnie, to jeszcze lepiej – użyjcie właśnie domowego kwasu. Uzyskacie go bez problemu, wystarczy zalać kapustę gorącą (ale już nie wrzącą) wodą, odczekać ok. 1/2 h, a następnie dokładnie odcisnąć sok. Pozostałą kiszonkę możecie wykorzystać do przygotowania zdrowej surówki, świątecznego bigosu lub postnego farszu do pierogów.
Reszta składników również jest łatwo dostępna i raczej tania, ponieważ nie przyrządzamy jej na mięsie. Z warzyw do zupy kwas dodajemy jedynie ziemniaki, sycącym składnikiem jest kasza gryczana, a potrzebne przyprawy na pewno znajdziecie w kuchennej szafce. Ugotowanie kwasówki nie wydrenuje więc waszego portfela ani nie zajmie dużo czasu.
Kwasówka - z czym ją podać?
W wersji wigilijnej do tej kujawskiej zupy warto dodać kilka suszonych grzybów, wcześniej oczywiście namoczonych i posiekanych na mniejsze kawałki. Zupę kwas można podać z tradycyjną prażuchą (inne nazwy tego dania to porka, fuszer, lemieszka), czyli ugotowanymi kartoflami z dodatkiem mąki. Świetnie będą też do niej pasować domowe szare kluski lub inne kluchy ziemniaczane.
Kujawska kwasówka - przepis
Składniki:
- 3 litry wody
- 1 litr soku z kiszonej kapusty
- 4 ziemniaki
- 100 g kaszy gryczanej
- 1 liść laurowy
- kilka kulek ziela angielskiego
- 1 szklanka tłustej śmietany (18%)
- 4 łyżki białej mąki
- 1 jajko
- duża szczypta soli i świeżo mielonego pieprzu do smaku
- duża szczypta mielonego kminku
- 1 garść listków świeżej natki pietruszki lub świeżego majeranku
Sposób przygotowania:
- W dużym garnku zagotujcie wodę;
- Ziemniaki umyjcie, obierzcie i pokrójcie w kostkę;
- Kiedy woda zawrze, dorzućcie liść laurowy, ziele angielskie i pokrojone ziemniaki;
- Po ok. 5 minutach dodajcie sypką kaszę gryczaną, szczyptę soli i gotujcie całość do miękkości;
- Kiedy ziemniaki i kasza będą już ugotowane, dolejcie do garnka kwas z kapusty (jeśli dodacie go wcześniej, ziemniaki nie zmiękną);
- Dodajcie kminek, doprawcie też zupę do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem;
- Śmietanę rozkłóćcie w miseczce z jajkiem i odrobiną mąki. Wymieszajcie je dokładnie, żeby nie zrobiły się grudki;
- Zabielcie zupę i gotujcie ją jeszcze moment;
- Na tym etapie koniecznie spróbujcie swojej kwasówki, czy nie jest przypadkiem zbyt kwaśna. Jeśli jest, dodajcie do niej odrobinę ciepłej wody lub śmietany;
- Listki natki pietruszki albo majeranku posiekajcie drobno i posypcie nimi gorącą zupę kwasówkę po rozlaniu jej do talerzy.
Komentarze